Toples aktivistice poručile: Vatikan mora umrijeti!

Dok su oči cijeloga svijeta uprte u dimnjak Sikstinske kapele iz kojeg će se pojaviti prvi znak da je papa izabran, aktivistice feminističke grupe Femen su ponovno skinule svoje majice te protestvovale ulicama Vatikana.

Buka/agencije / 13. Mart 2013

Odvažne ratnice za prava žena zapalile su baklje iz kojih je sukljao crvenkasti dim, koji je simbolizirao krv koju je Rimokatolička crkva stoljećima prolijevala širom svijeta u ime Boga.

Osim toga, ovom akcijom aktivistice su još jednom htjele skrenuti pažnju javnosti na seksističku, patrijarhalnu i homofobnu prirodu vjerske organizacije koja ovih dana bira svog novog poglavara.

Na svojim Facebook stranicama Femen su napisale kako 'vatikanska politika onemogućava napredak' te da svojim 'srednjovjekovnim metodama želi vratiti svijet u mračno doma'.

'Vatikan mora umrijeti', vikale su golišave demonstrantice misleći pritom kako moramo jednom zauvijek reći 'dosta' pedofiliji, homofobiji, kontroli nam ženskim tijelima i mizoginiji.

Prskos tome što već i ptice na granama znaju kako članice feminističke organizacije Femen imaju osebujan način iskazivanja svog mišljenja, rijetki su upoznati s činjenicama kako je započela njihova borba.

Naime, one su se prvo počele baviti problemima prostitucije, seks turizma i trafficinga u Ukrajini, a te teme su ostale i danas glavna motivacija njihovih akcija.

Međutim, područje njigovog djelovanja se znatno proširilo pa se danas bore i protiv religija koje ugnjetavju žene te seksualne manjine te se zalažu za prava LGBT osoba, a također žele i ekonomski osnažiti položaj žena u svijetu, prenosi RTL. 

 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.