Tramp na granici s Meksikom: To je pitanje zdravog razuma, bez zida biće problema i mnogo mrtvih

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) branio je u Mekelenu, teksaškom gradu na granici s Meksikom, svoju ideju o izgradnji zida, koja je izazvala raspravu s demokratima te uzrokovala djelimičnu paralizu američke administracije.

BUKA portal / 11. Januar 2019

 To je pitanje zdravog razuma. Njima treba prepreka, njima treba zid. Bez toga biće samo problema. I mnogo mrtvih - rekao je Tramp dodavši kako "nema ničega boljeg od zida".

Američki predsjednik traži 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koju je obećao tokom kampanje, dok njegovi politički suparnici kategorički odbijaju deblokirati sredstva za projekt koji smatraju nemoralnim, skupim i nedjelotvornim.

Zbog zastoja u raspravi o budžetu, već više od dvije sedmice oko 800.000 zaposlenika savezne vlade nije primilo platu. Duža blokada savezne vlade "znatno bi se odrazila" na vodeću ekonomiju svijeta, upozorio je šef američke centralne banke Džerom Pauel (Jerome Powell).

Prije nego što je sletio u Teksas, Tramp je na Twitteru objavio da će otkazati učestvovanje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji se održava od 21. do 25. januara, upozoravajući na "nepopustljivost demokrata". 

 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.