Tramp sprema novu uredbu o zabrani ulaska u SAD

Američki predsednik Donald Tramp razmatra da izda novu izvršnu uredbu o zabrani građanima iz pojedinih zemalja da uđu u SAD.

B92 / 11. Februar 2017

 Ova informacija dolazi nakon što je federalni apelacioni sud doneo odluku o daljoj suspenziji njegove zabrane za ulazak državljanima sedam mahom muslimanskih zemalja.

 

Tramp je najavio mogućnost da izda "novu uredbu" već u ponedeljak ili utorak, ne precizirajući o kakvoj vrsti zabrane putovanja bi moglo da bude reči, preneo je Rojters. 

 

Šef osoblja Bele kuće Rajns Pribus izjavio je novinarima da ostaje mogućnost da slučaj bude iznet i pred Vrhovni sud. 

 

Tramp je uredbom, koju je nazvao nacionalnom bezbednosnom merom za sprečavanje napada islamskih ekstremista, pokušao da zabrani ulazak državljana Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Jemena i Sirije na 90 dana, a ulazak izbeglica iz Sirije na neodređeni vremenski period. 

 

Apelacioni sud u San Francisku odbio je u petak da vrati na snagu Trampov dekret o privremenoj zabrani ulaska u SAD državljanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena. 

 

Veće od tri sudije jednoglasno je odbilo da suspenduje presudu suda niže instance kojom je prošle nedelje zabrana privremeno stavljena van snage po tužbi saveznih država Vašingtona i Minesote. 

 

U tužbama se navodi da Trampova zabrana putovanja škodi pojedincima, privredi i univerzitetima, te da je neustavna jer sprečava ulazak u zemlju na osnovu religije, pa je sudija Džejms Robart iz Sijetla suspendovao uredbu, što je dovelo do žalbe ministarstva pravde apelacionom sudu. 

 

Ministarstvo pravde i Trampova administracija tvrde da predsednik ima ustavno pravo da ograniči ulazak u SAD i da sudovi ne mogu da preispituju njegovo uverenje da je takav korak neophodan kako bi se sprečio terorizam. 

 

Uredba o zabrani ulaska za državljane sedam islamskih zemalja, koju je Tramp doneo sa ciljem da smanji opasnost od terorizma, važi 90 dana te se može desiti i da istekne dok nađe svoj put do Vrhovnog suda. 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.