Tri banjalučka pjesnika poklanjaju sugrađanima Novogodišnje druženje uz poeziju

Na maloj sceni Petar Kočić

BUKA portal / 26. Decembar 2018

Pred sam kraj ove godine tri banjalučka pjesnika obradovaće ljubitelje poezije i satire nastupom u Narodnom pozorištu RS. Radi se o Milanu Rakulju, Goranu Grgi Gavriću i Ernestu Bučinskom, koji će govoriti svoje lirske, satirične pjesme i aforizme, na maloj sceni Petar Kočić. 
Pjesničko druženje dogovoreno je za četvrtak, 27. decembar u 19 časova. Ova pjesnička skupina već je ranije organizovala pjesničke večeri pod nazivom "V.A.P.A.J.", a ovo je peti po redu i zbog praznične atmosfere nosi simbolično ime "Novogodišinji V.A.P.A.J." Gosti večeri biće Aleksandar Savić Jagoda i Aleksandar Bursać Bursa, a moderator je glumac NPRS Senad Milanović.

Pjesnik Goran Gavrić prisjetio se svog prvog nastupa na V.A.P.A.J.-u s kojeg nosi pozitivna sjećanja.

"Prvi V.A.P.A.J. na kojem sam učestvovao bio je organizovan 2013. godine u Narodnom pozorištu. Bio je to kafanski dogovor nas drugara koji se bavimo pisanjem poezije. I ovaj, Novogodišnji, je dogovoren na sličan način, dakle u kafani. Lično nisam organizovao književne večeri. Uglavnom sam bio taj koji je bio pozivan da prisustvuje ili nastupa na istim. Književne večeri danas može da organizuje bilo ko, jer svako može olako sebe da proglasi piscem. S vremena na vrijeme  osjetim potrebu da izađem pred publiku i kažem poneki stih, ali u principu nisam nametljiv", rekao je Gavrić koji se bavi pisanjem poezije od srednje škole. On je svoje pjesme uvrstio u dvije pjesničke knjige koje imaju literarnu težinu, a kako tvrdi, dosta pjesama je "pustio niz vodu". 

"Umne glave kažu da bavljenje poezijom predstavlja najviši oblik duhovne pismenosti. Ona za mene predstavlja duboko intiman čin, tu sam suočen sa samim sobom, tu nema petljanja i muljaže. Pišući iskreno olakšavamo sebi, ispovjedamo se i lišavamo tereta, a u isto vrijeme liječimo i okrepljujemo dušu, što znači da poezija ima medikamentna svojstva. Prijatelj može da vas iznevjeri, žena može da vas prevari i ostavi, ali ako ste istinski pjesnik, sa poezijom ste u doživotnom braku", tvrdi Goran.  On će ovaj put govoriti pjesme iz novoobjavljene knjige "Zapisi sa Malteške hridi", koja još nije imala svoju promociju u Banja Luci. Goran smatra da se ovom knjigom utemeljio kao pjesnik i da će publika prepoznati težinu koju pjesme iz te zbirke nose sa sobom. 

Svoje pjesme i aforizme predstaviće i Ernest Bučinski, koji već duže vrijeme nije nastupao na književnim večerima. 

"Biće ovo dobra prilika da uz finu atmosferu i lijep ambijent tek renovirane Male scene Narodnog pozorišta provedemo ugodno veče. Zadnji put kada smo nastupali u pozorištu sala je bila puna i nadam se da će i ovaj put biti dosta publike. Većina pjesama koje ću prezentovati publici do sada nisam javno predstavljao. Biće tu i lirske i satirične poezije, a pročitaću i pokoji aforizam. Pozivam ljude da dođu i uživaju malo i u ovom vidu zabave, jer, vjerujte, i poezija čovjeka nekada može da zabavi", kazao je Bučinski i dodao da će nastojati da sa svojim drugarima pjesnicima uskoro organizuje još sličnih priredbi, a nada se da će na njima možda biti i više učesnika.

"Nije obavezno da se književne večeri moraju organizovati samo po kulturnim institucijama tipa pozorišta, domova kulture, biblioteka. Nekada nije loše napraviti i opušteniju varijantu u nekom klubu ili gradskoj kafani, tako da ćemo budući V.A.P.A.J. najvjerovatnije organizovati na takvim mjestima", objasnio je Bučinski.   

I Milanu Rakulju su veoma draga pjesnička nastupanja, a učestvovao je na svim dosadašnjim V.A.P.A.J.-ima. 

"Energiju mi daje povratna reakcija publike, odnosno uskog kruga ljudi koji posjećuju takve večeri ili čitaju ono što napišem. Posebno volim da čujem, a vjerujem da je takav slučaj sa mnogima koji pišu, šta o tome misli neko ko nije iz svijeta poezije. Recimo, moj najbolji kritičar je Zdravko Grbić, otac jednog mog prijatelja, koji se bavi varenjem ograda i obradom metala. On mi je jednom prilikom rekao otprilike ovakvu rečenicu: čovječe, ti si toliko veseo momak, ali kada čitam tvoje pjesme, uvijek imam utisak da si na ivici ponora, i taman kada pomislim da ćeš upasti i da ti nema spasa, ti se zadnjom strofom ili stihom nekako izvučeš. Sve ovo ima dodatnu draž u živom kontaktu sa publikom", rekao je Rakulj. 

Književne večeri je uporedio sa mislima velikog američkog pisca Bukovskog.

"Poetske večeri, sigurno su jedna od najtužnijih jebenih stvari koje se ikad dešavaju, skup muško-ženskog klana, nedjelju za nedjeljom, mjesec za mjesecom, godinu za godinom, stareći zajedno, čitajući na malim skupovima, nadajući se i dalje da će njihov genije biti otkriven, snimajući trake zajedno, ploče zajedno, znojeći se za aplauz, oni u suštini čitaju jedni drugima i jedni za druge. Problem, dakle, nije u malom broju pjesničkih večeri, nego u kvalitetu onoga što se na istima čuje. To na kraju, baš kao u pjesmi Bukovskog, obično interesuje samo one koji godinama, pa i decenijama, pišu i nazivaju sebe književnicima, a zapravo samo jedni drugima tapšu po sujeti. Izuzetak od svega ovoga je književni festival Imperativ. Tu smo, ove godine, već u prvom izdanju festivala vidjeli interaktivne književne večeri bez traktata za uspavljivanje i hvalospjeva kritičara koji tjeraju na povraćanje kao brzinski ispijena flaša Stomaklije. Nespretno pročitane recenzije na književnim večerima, zapravo, uvijek me i podsjećaju na brkatog gospodina sa etikete Stomaklije, koji kao da nam govori da se konzumiranjem tog sadržaja nećemo dobro provesti", objasnio je Rakulj.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.