Trijumfalna kapija je jako oštećena. Šteta milionska (FOTO)

POPRAVCI šteta na Trijumfalnoj kapiji nastalih tokom protesta "žutih prsluka" u Parizu stajaće više stotina hiljada eura, možda milion eura, rekao je predsjednik Centra za nacionalne spomenike

BUKA portal / 03. Decembar 2018

Policijski prefekt rekao je da je riječ o nasilju bez presedana s ukupno 412 privedenih osoba. 

"Ocjenjuje da štete  iznose više stotina hiljada eura, moguće milione", rekao je Philippe Belaval u nedjelju za dnevni list Le Figaro.

Nacionalni simbol, Trijumfalna kapija je vandalizirana u subotu poslijepodne. Spomenik je oštećen, ispisani su grafiti, a informatička oprema je onesposobljena. 

Zabilježene su krađe u izložbenim prostorima, trgovinama i toaletima. Gipsana maketa iz 30-ih godina XX. vijeka, izložena u salonu Attique je razmrvljena. Mramornom Napoleonovom poprsju odrubljena je glava, rekao je Belaval, koji je na Twitteru objavio fotografije šteta.

Nije poznat datum ponovnog otvaranja Spomenika koji je u nedjelju obišao predsjednik Emmanuel Macron kako bi konstatirao štete. 

Policija je otvorila istragu i u potrazi za osobama koje su ušle u spomenik kako bi ga vandalizirale uzela je uzorke DNK-a.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.