Trump tvrdi da je Soleimani planirao raznijeti Ambasadu SAD-a

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da je vrhovni general iranske vojske Qasem Soleimani planirao raznijeti Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država prije nego što je ubijen u napadu američkih bespilotnih letjelica prošle sedmice.

Klix / 10. Januar 2020

printscreen

Nakon ove izjave Trump je kazao da je iranski general bio prijetnja za više američkih ambasada na Bliskom istoku.

"Ulovili smo totalno čudovište i izveli ga vani. To smo trebali učiniti prije dugo vremena. Uradili smo to jer su planirali raznijeti naše ambasade", rekao je Trump novinarima.

Dodao je da je to učinjeno iz "drugih očiglednih razloga".

"Neko je poginuo, ljudi su teško povrijeđeni samo sedmicu prije toga. I mi smo to uradili. Imali smo ga na nišanu i bilo je vrijeme da čudovište skonča", dodao je Trump referirajući se na nedavni raketni napad proiranske grupe u Iraku Khatib Hezbollah na američku vojnu bazu.

Nakon prve izjave o navodnom planiranom napadu na jednu uslijedila je izjava o planiranim napadima na više američkih ambasada.

"Soleimani je aktivno planirao nove napade na naše ambasade, ne samo onu u Bagdadu", dodao je Trump na predizbornom skupu u Toledu, Ohio. "Ipak, zaustavili smo ga i učinili smo to brzo".

Jedan anonomni visoki američki odbrambeni dužnosnik je za CNN prokomentarisao ove tvrdnje rekavši da je Soleimani orkestrirao proteste pred ambasadom i da je postojala zavjera s ciljem uništenja ambasade u Bagdadu, ali nije iznio detalje o tome.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.