Trump u javnosti prvi put nakon nereda, ide pregledati zid na granici s Meksikom

AMERIČKI predsjednik Donald Trump u utorak će se prvi put pojaviti u javnosti nakon što su njegovi pristaše upali u Kapitol i u Alamu u Teksasu pregledat će zaštitni znak svoga mandata, zid na granici s Meksikom.

BUKA portal / 12. Januar 2021

 

Trumpa su na taj put potaknuli suradnici smatrajući da bi trebao sudjelovati samo na događajima koji podsjećaju na ostavštinu njegovog mandata.

Posljednja dva mjeseca potrošio je na neplodne pokušaje obaranja rezultata predsjedničkih izbora 3. studenoga na kojima je pobijedio Joe Biden.

Ogorčen i nervozan manje od tjedan dana prije nego što preda vlast Bidenu, Trump je u Bijeloj kući sa šačicom bliskih suradnika izoliran od srijede kada su njegovi sljedbenici nasilno upali u zgradu parlamenta. U nemirima je život izgubilo šestero ljudi.

Bijela kuća: Posjet Alamu nema nikakve simbolike

Bijela kuća je priopćila da u posjetu Alamu nema nikakve simbolike. Misija Alamo u San Antoniju bila je poprište slavne bitke iz 1836. kada su Teksašane porazile meksičke snage.

Trump je obećao da će na svoj način zaustaviti ilegalne prelaske granice najavivši još 2016. da će to učiniti podizanjem zida na granici.

Glasnogovornik Bijele kuće je rekao da je cilj posjeta obilježiti "završetak gradnje 644 kilometra zida i napore njegove administracije da se reformira propali imigracijski sustav".

Na puno mjesta duž ta 644 kilometra još traje gradnja, i to na mjestima na kojima su dijelove strukture podigle bivše administracije.

Očekuje se da će Trump ondje dati izjavu o tome što je sve učinio u vezi s ilegalnom imigracijom.

Predsjednik na odlasku suočen je sa zahtjevima demokrata i dijela republikanaca u Kongresu da odstupi s dužnosti.

Predsjednica Kongresa Nancy Pelosi ga želi opozvati, a neki zastupnici traže od potpredsjednika Mikea Pencea da za smjenu Trumpa iskoristi svoje ustavno pravo.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.