TUGA Jato roda ubio strujni udar, preživjela samo jedna

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da su pronašli 40 ptica koje su stradale usljed strujnog udara na dalekovodu koji se proteže duž toka Velike Morave.

BUKA portal / 14. August 2019

U saopštenju se navodi da su česte prekide u snabdjevanju električnom energijom u selu Potočac kod Paraćina posljedica masovnog stradanja ptica na srednjenaponskom dalekovodu koji prolazi kroz polja doline Velike Morave.

– Ispod 13 pregledanih dalekovodnih stubova pronađeno je 40 nastradalih ptica. Ornitolozi izbrojali su 28 mrtvih bijelih roda, kao i 9 gavranova, jednog mišara, jednu sivu vranu i jednog čvorka. Nađena je i jedna preživjela, ali ozbiljno povrijeđena bijela roda koja je tokom dana zbrinuta u Beo Zoo Vrtu – dodaje se u saopštenju.


Navodi se da je zabrinjavajuće što se te ptice nalaze u svojevrsnoj ekološkoj zamci.

– Bijele rode koriste dolinu Velike Morave kao selidbeni koridor, a deponiju koja se nalazi u blizini dalekovoda kao izvor hrane. Stubovi dalekovoda se nalaze između ove dvije važne tačke i pticama djeluju kao dobro mjesto za odmor – rekao je Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptice Srbije.

On je dodao da su obavijestili Zavod za zaštitu prirode Srbije i Inspekciju za zaštitu životne sredine opštine Paraćin koja je organizovala prikupljanje leševa.

Blic


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.