Turska se oglasila o rasporedu sjedenja u Ankari prilikom posjete von der Leyen

Zašto je šefica Evropske komisije smještena na kauč sa strane?

BUKA portal / 08. April 2021

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u četvrtak da je predsjednik Recep Tayyip Erdogan primio šeficu Europske komisije Ursulu von der Leyen u skladu sa "zahtjevima i prijedlozima Europske unije " i odbacio kritike da je Ankara ponizila lidericu EU-a.

Cavusoglu je rekao da su Turska i EU dogovorile protokol uoči sastanka s Erdoganom u utorak.

“Raspored sjedenja učinjen je u skladu s prijedlozima EU-a”, rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za medije s kuvajtskim kolegom Ahmadom Nasser Al-Mohammad Al-Sabahom u Ankari.

Njegova izjava uslijedila nakon što je Europska komisija izrazila žaljenje jer je njezina predsjednica smještena na kauč sa strane, dok je njezinom kolegi iz Europskog vijeća ponuđen jedini stolac do Erdogana za vrijeme njihova posjeta turskoj predsjedničkoj palači.

 

Optužbe za seksizam

Neravnopravan raspored sjedenja potaknuo je na društvenim mrežama optužbe za seksizam i namjernu uvredu Komisije.

Cavusoglu je kritike na račun Turske nazvao “vrlo nepravednima” i dodao da je sastanak održan “u okviru međunarodnih protokolarnih pravila i turskog gostoprimstva”.

Šef turske diplomacije opisao je sastanak “vrlo produktivnim”.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel napisao je na Facebooku u srijedu navečer da je situacija “za žaljenje” i dodao da su se lideri EU-a odlučili fokusirati na suštinu sastanka, a ne izazvati “javni incident”.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.