Tužni prizori u livanjskom kraju: “Imam četiri sina, svi su otišli iz BiH” (VIDEO)

Sebe raseli, a druge naseli.

BUKA portal / 02. Decembar 2019

Umjesto da se smanjuju, masovni odlasci iz Bosne i Hercegovine se nastavljaju. Posljedice su sve vidljivije, pogotovo u manjim mjestima gdje se ljudi dobro poznaju. Tako je i u livanjskom kraju.

Sebe raseli, a druge naseli. U najkraćem, to bi se moglo reći i za nekad najveće livanjsko selo Prolog.

“Sve je u inozemstvu – Irska, Njemačka… Naši su i prije išli… u Australiju, Kanadu, Ameriku…”, priča Niko Kasalo iz Prologa za BHRT.

Ante Višević kaže kako je on među najmlađima u ovom selu. A, 55. mu je godina. Da nije, kako kaže, ratni invalid, vjerojatno bi i Ante, poput mnogih susjeda, završio na nekoj njemačkoj baušteli.

Radno sposobnih stanovnika u Prologu, koji je prije rata brojio tisuću i 300 duša, gotovo da više i nema. Ostali su samo umirovljenici.

“Ja imam četvero djece, četiri sina. Dvojica su u Hrvatskoj, a dvojica u Irskoj”, kaže Niko Kasalo.

Škola u ovom selu je davno zatvorena. Već četvrtu godinu selo nema nijednog prvašića.

“Kada je moj stariji sin išao u prvi razred, ovdje je bilo oko tridesetero djece. On je rođen 1982. godine”, kaže Marija Kasalo iz Prologa.

No, još brže od Prologa i sličnih naselja, ovdje umiru povratnička sela. Jedno od njih je i Provo, koje broji tek pet stanovnika.

Ovo su samo neki od primjera koji govore o negativnim demografskim prilikama u našoj zemlji, a čijim istraživanjem se bavi i Adnan Ferhatbegović.

“Imamo sveukupno dvadeset općina u Fedraciji BiH koje su doživjele smanjenje broja učenika osnovnih škola za 40 posto i više. U odnosu na 2005. godinu, imamo smanjenje od preko 30 posto posto na nivou čitave Federacije BiH. Slična situacija je i sa Republikom Srpskom”, ističe Ferhatbegović.

Niko Kasalo iz sela Prolog smatra da su glavni krivci za ovakvu situaciju, oni koji vode državu. Sigurno je da tako razmišljaju i mnogi drugi, ali se, nažalost, nikakvo rješenje koje bi zaustavilo masovno iseljavanje stanovništva iz naše zemlje, još ne nazire.


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.