Tvrđava Kastel: Simbol Banjaluke, jedan od najugroženijih spomenika u BiH čeka bolje dane za kompletnu rekonstrukciju

Kastel nikako da zasja u onom sjaju koji nam obećavaju i koji tako željno iščekujemo.

Jedan dio tvrđave Kastel je renoviran, a drugi, dosta veći, zapušten je, oronuo, prepun smeća i praznih flaša. Dijelovi tvrđave su nepristupačni. Kastel nikako da zasja u onom sjaju koji nam obećavaju i koji tako željno iščekujemo. Stručnjaci smatraju da pri rekonstrukciji Kastela ne smijemo narušiti njegov izgled koji stototinama godina krasi Banjaluku.

Tokom ljeta ovo je prostor u kojem se održavaju mnoge kulturne i društvene manifestacije, čiji je broj iz godine u godinu sve veći, pa je potreba za obnovo tvrđave zaista hitna. Dio Kastela renovinaran je ulaganjima od strane Evropske unije, a iz Grada nas uvjeravaju da imaju želju da nastave sa rekonstrukcijom tvrđave i da traže finansije da se ta želja ostvari.

Javnost je upoznata da je urbanističko-arhitektonskim rješenjem remodelacije i revitalizacije tvrđave Kastel predviđeno devet cjelina od kojih svaka predstavlja karakterističnu tehnološku cjelinu: artiljerijska kasarna - garni hotel, kulturni centar sa pratećim sadržajima, uslužni centar, turističko-informativni centar, gradski trg i javna garaža, sportski centar, gradski vrt, priobalje i muzej i istočno dvorište.

 

 

„Kastel“ je arhitektonska baština grada Banjaluke, mjesto njegovog osnivanja, okosnica razvoja-urbani embrion i posebna duhovna vrijednost i potrebno ju je „zaštititi“ i obnoviti. Današnjim izgledom nimalo nije reprezentativan niti privlačan objekat, ali i dalje odaje vrijednost starine, prije svega, utisak koji izaziva zainteresovanost, ali i nostalgiju za manifestacijama, događajima unutar starih zidina.

Magistrica Lorana Malović koja je specijalizirala na temi Kastela kaže je ova tvrđava veoma značajna za Banjaluku, jer bila je, ali i ostala među najvažnijim spomenicima prošlosti u Banjaluci.

“U Vrbaskim novinama iz 1936. godine, između ostalog, pisalo je: ‘Stara tvrđava, zanimljive prošlosti, postati će turistička atrakcija grada’. Opravi će se zidine i objekti unutar nje, zgrade će dobiti drugu namjenu i biće uređen park. Nekoliko decenija kasnije, tvrđava Kastel uživa status nepokretnog kulturnog dobra i prema članu 5. Zakona o kulturnim dobrima Republike Srpske vrednuje se kao dobro od izuzetnog značaja ako ispunjava jedan od kriterijuma; između ostalog da ima poseban značaj za istorijski, duhovni i kulturni razvoj. Što znači i angažovanost u pronalaženju adekvatne zaštite i prezentacije ovog kulturnog dobra”, kaže za BUKU Lorana Malović.

 

 

Kada je riječ o rekonstrukciji remodelaciji Lorana kaže da je važno da se u svemu tome ne naruši njen spomenički značaj „vrijednost starine“ i kulturno dobro koje je u prošlosti moralo biti od izuzetne važnosti, inače ne bi bilo „dobro“ i ne bi se sačuvalo do danas.

Kada je rekontrukcija Kastela u pitanju Lorana kaže da ne smijemo dozvoliti da tvrđava Kastel postane samo sjenka vremena i objekat koji „čeka“ završetak obnove, a ne biti uključeni u mogućnosti uređenja tog prostora.

“To je ‘mjesto odakle je sve počelo’ i pod njenim zidinama možemo na adekvatan način interpretirati istorijski razvoj grada Banjaluke, te prezentovati svakodnevni život građana i njihove industrijske i umjetničke proizvode”, kaže Lorana.

 


 

Iz Gradske uprave Banjaluka rekli su da je uz renovirani prostor Kamene zgrade, dijela južnog bedema i kule pet koje čine dio faze cjeline devet, završeni su i radovi na dijelu cjeline dva - Kulturni centar sa pratećim sadržajima, koja je obuhvatila obnovu kula 3 i 4, sjevernog i istočnog bedema između ulaznih kapija, te dijela bastiona i bedema.

Sagledavajući ukupnu procjenu potrebnih investicionih ulaganja u kompletan završetak radova na tvrđavi ‘Kastel’, a koji u skladu sa tehničkom dokumentacijom iznosi 50.688.075,29 KM iz Grada su nam rekli da sva dosadašnja ulaganja čine oko 1/5 ukupno potrebnih sredstava za rekonstrukciju ovog spomenika.

Milenko Šajić, portparol Gradske uprave Banjaluka kaže da se želja da se nastave aktivnosti na njenoj revitalizaciji i rekonstrukciji ogleda u strateškom opredjeljenju da Kastel čini okosnicu razvoja turističke ponude i infrastrukture za kulturna dešavanja, te se u narednom periodu nastavljaju aktivnosti na iznalaženju novih finansijskih sredstava, kako iz vlastitih izvora, tako i od strane donatora.

“Završetak rekonstrukcije Kastela zavisi u prvom redu od obezbjeđenih finansijskih sredstava”, kaže za BUKU Šajić.

Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH rekla nam je da je Evropska unija i ranije ulagala značajna sredstva u različite kulturne projekte u BiH uključujući i 13 miliona eura uloženih u rekonstrukciju tvrđave Kastel u Banjaluci, Vijećnice u Sarajevu, zgrade opštine u Novom Gradu te nekoliko lokaliteta u Stocu. 

Evropska unija podržava kulturu u Bosni i Hercegovini i kroz svoj program Kreativna Evropa kao i putem mnogih drugih fondova i projekata, a
Jamila Milović-Halilović kaže da trenutno ne postoje novi planovi za rekonstrukciju nacionalnih spomenika BiH.

“Rekonstrukcija tvrđave Kastel urađena je u skladu sa zakonskim okvirom BiH i visokim uvažavanjem standarda EU u oblasti kulturnog naslijeđa. Izgleda da se renovirani dio unutar Kastela već potpuno koristi za kulturne događaje čime smo zadovoljni. EU je svjesna potrebe za daljim renoviranjem i očekuje od BiH vlasti da više pažnje posveti lokalitetima kulturnog naslijeđa”, kaže za BUKU Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU.

 

 

Današnji izgled Kastela potiče s početka 18. vijeka. Izgradili su ga Turski osvajači između 1712. do 1714. godine u vrijeme kada su se pripremali za novi rat sa  Austrijom. Tada je tvrđava dobila obrise koje ima i danas sa devet bastiona i  šest kula.

Tvrđava Kastel predstavlja najstariji spomenik u Banjaluci i jednu od najvažnijih znamenitosti u BiH i u regionu. Tokom više od 60 godina imala je status kulturne i istorijske baštine, a od 2002. je uvrštena kao jedan od ugroženih spomenika u BiH. Danas, dijelom obnovljena čeka bolja vremena za daljnju rekonstrukciju.

 

 

 


Buka preporuka

EU/BiH

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.