U Banjaluci odigrana predstava "Trg ratnika" Pozorišta mladih Sarajevo

U Banjalučkom studentskom pozorištu, u okviru 44. sezone "Bolji pakt nego rat", sinoć, 12. oktobra 2020. godine, u 20.30 izvedena je predstava "Trg ratnika" u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo.

BUKA portal / 13. Oktobar 2020

 

Tekst za predstavu napisao je britanski pisac Nick Wood, a režiju potpisuje bosanskohercegovački pozorišni i filmski redatelj Dino Mustafić. Ovo je ujedno bila i banjalučka premijera u kojoj su se izuzetno uspješno predstavili glumci Pozorišta mladih Sarajevo: Belma Lizde Kurt i Mario Drmać. Zbog situacije uzrokovane korona virusom, sinoć broj mjesta u publici bio je ograničen na dvadeset.

“Trg Ratnika”, Pozorišta mladih Sarajevo je intimna drama o ratnom stradanju ispričana kroz vizuru dvoje djece, ujedno i naratora. U drami “Trg ratnika”, Nick Wood nam, umjesto „skice rata“, nudi nevjerovatno precizan portret žrtava. Tjera nas da ismijemo svoje sopstveno (ne)znanje, da iznova provjerimo onu često rabljenu, a rijetko provjeravanu definiciju, - „Rat je sukob dvaju ili više zaraćenih strana“. Woodovi likovi/naratori su djeca i u tu naivnu definiciju nikako se ne uklapaju. Oni su žrtve, a njihovo stradanje je „proces“, a ne tek nesretan i prolazan trenutak”
 
Mario Drmać, glumac Pozorišta mladih Sarajevo: „Ova predstava je važna da se igra i obnovi jer vraća vjeru u profesionalnu teatarsku etiku, koja glumcu omogućava da se izrazi u minimalističkoj teatarskoj okolini“.

Belma Lizde Kurt, glumica Pozorišta mladih Sarajevo: „ Predstava Trg ratnika  nije samo potrebna u ovom momentu zbog aktuelne izbjegličke krize, već zbog globalne krize ljudskosti u koju smo zapeli“
 
Ismir Fazlić, v.d. direktora Pozorišta mladih Sarajevo: “Velika je čast biti na sceni Studentskog pozoriišta iz Banjaluke. U vremenu kada smo osuđeni na distancu, naše gostovanje u Banjačluci pokazuje da teatar ima moć u očuvanju najboljih vrijednosti i preuzima odgovornost prema kvalitetu života. Zahvaljujemo se ekipi Studenstkog pozorišta na divnom gostoprimstvu i što su nam još jednom pokazali da je Banjaluka sjajan domaćin. Iskreno smo ponosni što smo vam mogli pokazati najbolje od nas, te se posebno se zahvaljujemo predivnoj publici i njihovoj nagradi višeminutnim aplauzom.
Jedina žal ostaje zbog ograničenog broja publike, ali se nadamo da se vidimo i naredne godine pred punom salom studentskog pozorišta.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.