U februaru su bolnice bile pred kolapsom, pomagala im je njemačka vojska, a danas su najbolji u EU

Broj zaraženih u Portugalu je sada pao na 28 slučajeva sedmično na 100.000 stanovnika

BUKA portal / 31. Mart 2021

 

Krajem januara iz Portugala su dolazili dramatični apeli: pomozite nam, bolnice su pred pucanjem. Portugal je krajem januara zabilježio 16.000 zaraženih u jednom danu. To je zemlja sa 10,2 miliona stanovnika.

Broj zaraženih u Portugalu je sada pao na 28 slučajeva sedmično na 100.000 stanovnika, a krajem januara imali su 878. U manje od dva mjeseca uspjeli su postati najbolji u EU, s najmanjim brojem zaraženih, a broj i dalje opada.

Virus se masovno širio tokom Božića i Nove godine, onom svojom zaraznijom, britanskom varijantom: vrhunac zaraze dosegnut je krajem januara, sredinom februara portugalske su bolnice bile na rubu kolapsa, njemačka vojska poslala je sanitetski tim na ispomoć u Lisabon. U januaru im je umrlo pola od ukupnog broja žrtava od korone od početka pandemije. Imali su 5500 mrtvih.

Danas je Portugal evropsko čudo, piše njemački Der Spiegel. To čudo treba pripisati politici strogog lockdowna koji je i dalje na snazi, a stanovništvo ga prihvaća i provodi. Broj zaraženih je rapidno opadao, onako kako je rastao od kraja decembra, piše berlinski Tagesspiegel.

Drakonske mjere

Opći policijski sat proglašen je sredinom siječnja. Rad od kuće je obvezan, do kraja godine, a na kompaniji je da dokaže da nije u stanju organizirati rad od kuće kako bi dobila pravo na izuzetak. Iz kuće smijete samo iz opravdanih razloga, po hranu, kod doktora ili na posao, uz potvrdu poslodavca. Dozvoljena je i kratka šetnja bez puno udaljavanja od kuće. Zdravstveni ekspert njemačkih socijaldemokrata Karl Lauterbach zbog toga smatra Portugal uzorom koji Njemačka treba slijediti. "Portugal je kratkim zaključavanjem porazio B.1.1.7. Prije toga je bio svjetski hotspot. Ključna je bila zabrana izlaska iz kuće u svim teže pogođenim regijama", poručio je Lauterbach preko Twittera. U intervjuu za Tagesspiegel Lauterbach se založio za uvođenje ograničenja izlaska iz kuće u čitavu Njemačku, pozivajući se na uspješne rezultate koje je ta mjera donijela u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Portugalu. SPD je članica vladajuće koalicije, ali u Njemačkoj je prevladala odluka da se usprkos zabrinjavajućem rastu zaraženih ne ide u strogi lockdown, pa ni u kratku verziju samo preko Uskrsa.

No vlada Antónia Coste je poput drugih predugo oklijevala proglasiti oštri lockdown, dok se nisu našli pred kolapsom zdravstvenog sustava. Do posljednjeg časa pokušali su što više gospodarskih branši držati otvorenim, piše Tagesspiegel.

Portugal je imao noćni policijski sat, a i dalje im je zabranjeno putovanje tijekom vikenda: od petka navečer do ponedjeljka ujutro Portugalcima je zabranjeno napuštati svoj kvart. Zabrana vrijedi i za Uskrs, od 26. ožujka do 5. travnja. Od sredine siječnja zabranjeni su susreti s rodbinom i prijateljima.

Autoceste su vikendom prazne, pravila se uglavnom poštuju. Kazna je 200 eura, ako vas pronađu izvan granica četvrti u kojoj ste prijavljeni. Reinhard Naumann iz zaklade Friedrich-Ebert-Stiftung kaže da Portugal ima stroge zakone, ali ih slabo kontrolira. "Odlučujući je faktor da se stanovništvo slaže s tim. Upravo se to sada događa", kaže Naumann. Nisu imali ni prosvjede "antikoronaša".

Pohvale iz Njemačke

Spiegel hvali politiku ljevičarske vlade Antónia Coste, koja je uspjela jasno predočiti građanima plan i pravila igre. Kao u kompjutorskoj igrici, čim se dosegne određena razina zaraženih, ublažavaju se mjere. Strogi lockdown ublažen je nakon što je sredinom ožujka broj novozaraženih pao ispod 60 u 7 dana na 100.000 stanovnika. Tako su od sredine ožujka ponovo otvoreni frizer, vrtići i osnovne škole od prvog do četvrtog razreda, knjižare, knjižnice i auto kuće. Male trgovine mogu raditi tako da stave stol na vrata i prodaju kao s tezge. Od Uskrsa u klupe se vraćaju stariji razredi osnovne škole, pod uvjetom da se učenici testiraju. Ponovo će raditi terase kafića, male trgovine, muzeji i galerije. Dva tjedna kasnije, ako broj zaraženih nastavi padati, vratit će se uživo nastava na sveučilišta, otvorit će kina i kazališta, a od 3. svibnja bi trebali biti otvoreni i restorani, uz držanje razmaka i ostalih epidemioloških mjera. Bit će otvoreni i unutrašnji dijelovi restorana i kafića, ali najviše za šest osoba.

Policijski sat više nije na snazi, ali turistička zemlja se uoči Uskrsa nije potpuno otvorila. Letovi iz Brazila i Velike Britanije zabranjeni su najmanje do 15. travnja. Tko dolazi iz zemlje s više od 500 novozaraženih, mora u karantenu na dva tjedna, što se trenutno odnosi na putnike iz Francuske i Italije. Cjepivo još uvijek nije dovoljna zaštita: od više od 10 milijuna stanovnika, dosad su cijepili 1,4 milijuna ljudi.

Gospodarska cijena strogog lockdowna je visoka. Lani im je BDP pao za 10 posto, kao i Hrvatskoj, stopa nezaposlenosti je u veljači 2021. za 35 posto veća nego prije godinu dana. Broj nezaposlenih prešao je 400.000, što su zadnji put imali 2017. No stručnjaci upozoravaju da bi cijena prebrzog otvaranja mogla biti visoka. "Portugal nije imun na četvrti val", upozorava epidemiolog Manuel Carmo Gomes sa Sveučilišta u Lisabonu. "Ako počnemo popuštati, zaraza će se neizbježno povećati". No zahvaljujući uspješnoj borbi protiv pandemije, računaju na uspješnu turističku sezonu.

 

Jutarnji list

 


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.