U Francuskoj usvojen zakon o oporezivanju internet giganata

Francuski parlament usvojio je zakon o uvođenju poreza digitalnim gigantima, čime je Francuska postala prva ekonomska sila koja se odlučila na takav korak.

BUKA portal / 12. Juli 2019

pixabay

Odluka je donesena u suprotnosti sa istragom koju je naredio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump i koja bi mogla da pokrene uvođenje carinskih tarifa.

Cilj novog zakona je da se popuni poreski jaz koji je doveo do toga da internet giganti na plaćaju ništa zemljama u kojima ostvaruju ogroman profit.

Zakon nazvan GAFA porez, što je akronim za Google, Apple, Facebook i Amazon, usvojen je u francuskom Senatu, nakon što ga je 4. jula usvojio donji dom Nacionalne skupštine.

Međutim, potez Francuske razljutio je Trumpa i prije nego što je usvojen prijedlog zakona, a on je naredio istragu koju ministar ekonomije Francuske Bruno Le Mairenaziva presedanom u historiji odnosa Francuske i SAD.

Zakonom će biti nametnut porez u iznosu od tri posto od ukupnih godišnjih prihoda najvećih tehnoloških kompanija koje pružaju usluge francuskim državljanima.

Predstavnik SAD za trgovinu Robert Lighthizer kazao je da su SAD veoma zabrinute zbog mogućnosti usvajanja zakona o porezu na digitalne usluge, uz napomenu da takav prijedlog zakona nepošteno pogađa američke kompanije.

Le Maire je odbacio reakciju SAD, rekavši da prijetnje nisu način za rješavanje takvih sporova.

“Vjerujem da se između saveznika naše razlike mogu i moraju riješiti na drugi način, a ne kroz prijetnje. Francuska je suverena država. Samo ona odlučuje o mehanizmima oporezivanja i tako će nastaviti”, kazao je Le Maire.

 

 

Poslovne novine 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.