U Njemačkoj od danas strože mjere, ovo su pravila na granici

Ko sada smije putovati u Njemačku?

DW / 24. Novembar 2021

3G na radnom mjestu, rad od kuće…

Prema novom Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti, koji je od danas (24.11.) na snazi, u čitavoj zemlji za zaposlene važi "pravilo 3G". To znači da zaposleni za dolazak na posao moraju imati covid-potvrdu. Necijepljene osobe su poslodavcu dužne predočiti aktualni brzi test ili PCR-test, ne stariji od 48 sati. 

Uredba koju su donijeli vlada i savezne pokrajine na snazi će biti do 19. ožujka 2022. godine. Ona se odnosi i na sve putnike u vozilima javnog prometa.

Uvođenjem "pravila 3G" na radnom mjestu opet dolazi i obveza rada od kuće: ako nema opravdanih razloga za dolazak na radno mjesto, trebalo bi omogućiti rad od kuće.

Ko sada smije putovati u Njemačku?

I pored trenutne dramatične epidemiološke situacije, pravila za ulazak u Njemačku su djelomično blaža nego što su bila prije godinu dana. Ipak, s obzirom na to da broj zaraženih koronavirusom raste, od 9. studenoga svi stariji od dvanaest godina koji ulaze u Njemačku, bez obzira odakle i kojim prijevoznim sredstvom, obvezni su pokazati covid-potvrdu. Dakle, tko želi ući u zemlju mora imati potvrdu da je cijepljen, da je prebolio covid-19 ili negativan test na koronu. Ta uredba je na snazi do 15. siječnja 2022. godine. Općenito je ulazak moguć iz svih članica EU, kao i iz šengenskih zemalja, piše DW.

Ulazak u Njemačku iz trećih zemalja je ponovo moguć, ali uz određena ograničenja. Trenutno je dvadeset zemalja na njemačkoj takozvanoj "pozitivnoj listi", među njima su Australija, Kanada i Južna Koreja. Stanovnici tih zemalja mogu putovati u Njemačku ako uz sebe imaju covid-potvrdu, bez obzira na razlog njihovog putovanja. Putnici iz ostalih trećih zemalja za ulazak u Njemačku moraju biti u potpunosti cijepljeni ili imati valjan razlog zašto je to putovanje apsolutno nužno. Na internetskim stranicama ministarstva unutarnjih poslova je navedeno u kojim slučajevima se putovanje smatra apsolutno nužnim.

Kada je riječ o cjepivima, priznaju se samo ona koja je odobrio Institut Paul Erlich, a to su ona tvrtki BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. Potpuno cijepljenje znači da je prošlo najmanje dva tjedna od primanja druge doze cjepiva, odnosno prve doze Johnson & Johnsona koje se daje samo u jednoj dozi. I za one koji su preboljeli koronu nužna je samo jedna doza cjepiva.

Tko ne može ući u Njemačku? 

U skladu s time, u Njemačku ne mogu putovati stanovnici trećih zemalja koje nisu na "pozitivnoj listi", osobe koje nisu u potpunosti cijepljene i koji ne mogu navesti valjan razlog za nužnost putovanja.

Općenito je karantena obvezana za sve koji po dolasku u Njemačku uz sebe nemaju covid-potvrdu. 

Izolacija je obvezna i za putnike koji dolaze iz visokorizičnih zemalja (među kojima je i Hrvatska) ili iz područja s varijantama virusa. Za one koji dolaze iz zemalja visokog rizika obvezna je desetodnevna karantena, koja se može skratiti na pet dana ako se tada predoči negativan test na koronu. Na popisu visokorizičnih zemalja Instituta Robert Koch trenutno su i mnoge članice EU, poput Austrije, Belgije, Grčke, Nizozemske, Hrvatske i Slovenije. Na toj listi su i Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Sjeverna Makedonija. 

To znači da je karantena obvezna i za njemačke putnike koji se vraćaju u zemlju ako nemaju covid-potvrdu. Putnici koji u Njemačku dolaze iz visokorizičnih zemalja obvezni su prijaviti dolazak ispunjavanjem digitalnog obrasca.  

Za one koji se vraćaju iz područja s varijantama virusa obvezna je karantena u trajanju od četrnaest dana. To se odnosi i na cijepljene i na one koji su preboljeli koronu. Dvotjedna izolacija može se skratiti ranijim testiranjem. Trenutno (stanje: 22.11.) u svijetu nema područja s varijantama virusa. 

Moram li se testirati prije puta? 

Ne nužno. Ako ste potpuno cijepljeni ili ste preboljeli covid ne morate se testirati. No može se dogoditi da to od vas traže avionske ili željezničke kompanije s kojima putujete u Njemačku. O tome bi se trebalo raspitati prije puta. U Njemačkoj se priznaju samo PCR (ne stariji od 72 sata) i antigenski testovi (ne stariji od 48 sati).


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.