U Sarajevu dva nova smrtna slučaja od posljedica gripe

Nakon što smo danas objavili podatke Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, od iste ustanove smo dobili ažurirane koji kažu da se broj oboljelih i umrlih povećao.

BUKA portal / 12. Februar 2020

pixabay

Od početka sezone, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 16.093 pacijenta sa simptomima sličnim gripi (ILI), potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba 

"Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, od početka sezone, prijavljeno je ukupno devet smrtnih ishoda pozitivnih na virus gripe tip A, podtip A(H1N1)pdm09. Četiri smrtna ishoda registrirana su u Kantonu Sarajevo, tri u Zeničko-Dobojskom, i dva u Tuzlanskom kantonu", kazala je za Radiosarajevo.ba Maja Kojović, glasnogovornica Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Soj virusa gripe A(H1N1)pdm09, odgovoran za pandemiju gripe u sezoni 2009/2010, sada cirkulira svake godine i smatra se sezonskim sojem koji uzrokuje sezonsku gripu, pojasnili su iz ovog Zavoda.

Prema njihovim riječima, zaštita protiv ovog soja obuhvaćena je sezonskim cjepivom protiv gripe. "Svinjska gripa" je nezvaničan naziv za ovaj soj, ali u suštini netačan i trebalo bi ga izbjegavati. 

Gripa je jedan od najznačajnijih uzroka morbiditeta i mortaliteta od zaraznih bolesti. Svake godine, oko deset posto evropske populacije se zarazi virusom gripe, a komplikacije od ove bolesti uzrokuju stotine hiljada hospitalizacija širom Europe.

"Najviše su ugroženi stariji ljudi, mlađa djeca i osobe s hroničnim oboljenjima koji su u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija, koje uključuju upale pluća, miokarditis (upalu srčanog mišića) i encefalitis (upalu mozga), koje mogu dovesti do smrti", pojašnjava nam Pitić.

Kako je ranije za portal Radiosarajevo.ba kazala epidemiologinja i šefica Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pitić, virus se lako i uobičajeno prenosi sa osobe na osobu putem kapljica, kašljanjem ili kihanjem. Put prenosa je i indirektni, preko ruku i predmeta kontaminiranih virusom gripe.

"Zbog visoke zaraznosti i brzog širenja, gripa se često pojavljuje u epidemijama (zahvata mnogo ljudi određenog područja), a ponekad i u pandemijama (širenje gripe po cijelom svijetu). Simtomi bolesti variraju od blagih do teških oblika bolesti", ističe za naš portal.

Što se tiče trenutne situacije u Kantonu Sarajevo, vezano za respiratorne infekcije i gripu, doktorica nam govori da razloga za veliku zabrinutost nema.

"Naravno, uvijek je potreban oprez. Potrebno je preventivno djelovati, izbjegavati velike skupove ljudi, zatvorene prostorije, pridržavatI se higijene”, savjeti su naše sagovornice.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.