U sve i svakoga se može upreti prstom

<p>Razgovarali smo sa Peđom Bajovićem, jednim od najpoznatijih "stand up" komičara u Hrvatskoj u povodu njegovog gostovanja u Banjaluci 19. februara u DFK Klubu.</p>

Elvir Padalović / 10. Februar 2010

1.  Možete li čitaocima predstaviti "stand up" komediju, kakva je to vrsta humora?
Ne postoji dovoljno dobar prijevod engleskog izraza 'stand up' i ustvari radi se o svojevrsnom humorističnom, komičarskom nastupu u kojem se izražava stav o nečemu. Stand up komičar na taj način, svojim izražavanjem stav i upiranjem prsta u nešto, nastoji nasmijati i zabaviti publiku na pozornici. Upravo ova izražena osobnost stand up komičara, dinamika komunikacije s publikom te aktuelnost i bliskost sadržaja, odvajaju stand up komediju od npr. humoristične monodrame. Stand up komičar je svoj i pisac i izvođač, što u slučaju ovog drugog to najčešće nije slučaj.
Teme koje obrađujemo su i one najbliskije: mala i velika nužda, seks, hrana i piće, preko medija, politike tzv. selebritija pa sve do onih 'najviših' tema, kao što su rat u Iraku i globalno zatopljenje. U sve i svakoga se može upreti prstom!

2. "Stand up" je vrsta komedije koju su do savršenstva razvili američki i engleski komičari, i koja je tamo veoma popularna, mnogi svjetski poznati glumci ( Jim Carrey, Robin Williams, Chris Rock ) su potekli iz tradicije stand up-a... Kako vidite poziciju ovog humora kod nas?

Kod nas je to još u povoju. Krenulo je prije nekih desetak godina svojevrsnim kopiranjem ovih velikih imena koja smo viđali na televiziji ili internetu. Vremenom je to postajalo sve 'svojije' i sada Slovenija i Hrvatska imaju scene koje postoje godinama i na kojima djeluju komičari koje se već prepoznaje po njihovom imenu, stilu i kvalitetu. Ipak, i u ove dvije zemlje najšira javnost još uvijek nije u potpunosti upoznata s ovim žanrom. Isto tako, na žalost, u ostatku regiona, stand up komedija je tek u najranijim fazama, na razini pojedinaca koji nešto pokušavaju. Ono što je dobro, mi smo spremni pomoći im.

3.  Kako hrvatska publika reaguje na "stand up" komediju?

Jako dobro. Svi oni koji su nas došli i dalje došli gledati puni su ugodnih iznenađenja i pozitivnih kritika. Ipak, postoje oni koji unaprijed kritikuju sve ono 'domaće' naglašavajući da je hrvatski humor jednostavno - loš. Napominjem, to su oni koji nas nikada nisu došli pogledati uživo, već svoju potrebu za stand up komedijom namiruju gledajući Amerikance ili Britance. Iskreno, takvi mene lično ni ne interesuju.

4.  Šta očekujete od banjalučke publike?

Pažnju i smijeh. Jako mi je drago da mogu nastuputi pred svojim Banjalučanima. U ovom gradu sam živio nekoliko godina i onda otišao prije skoro deset godina i biće mi više nego drago da 'porazgovaram' s prijateljima u publici o svemu što se dogodilo u međuvremenu, a naročito o onome što se događa danas.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.