U Tokiju panika dan uoči otvaranja Olimpijskih igara, ali ne samo zbog korone: "Ovo je skandal"

Redatelj svečanosti otvorenja Olimpijskih igara u Tokiju smijenjen je s dužnosti samo jedan dan prije nego što se svečani događaj trebao održati.

Jutarnji.hr / 22. Juli 2021

Naime, procurila je snimka Kentaroa Kobayashija iz 1998. godine kako se sprda na račun holokausta.

Tokom komičarskog nastupa između ostalog je koristio izraz: 'Idemo se igrati holokausta'.

- Doznali smo se je Kobayashi tijekomObject name (Title) nastupa koristio izraz koji ismijava povijesnu tragediju, izjavila je predsjednica Organizacijskog odbora Seiko Hashimoto.

Kobayashi je već četvrta osoba iz Organizacijskog odbora koja je bila dobila otkaz ili je podnijela ostavku zbog neprimjerenog ponašanja te je zadnji u nizu skandala koji potresaju prestižno sportsko natjecanje, i to još od 2013. kada im je dodijeljena organizacija. Naime, francuski istražitelji još uvijek provjeravaju optužbe da su članovi Međunarodnog olimpijskog odbora primili mito kako bi utjecali na ishod glasovanja o dodjeli organizacije Igara.

Prije dvije godine ostavku je podnio Tsunekazu Takeda, čelnik japanskog Olimpijskog odbora.

Prije samo nekoliko dana skladatelj Keigo Oyamada morao je otići nakon što se doznalo za njegove školske grijehe - maltretirao je vršnjake s invaliditetom. Njegova kompozicija neće biti uvrštena na svečanosti.

U ožujku je kreativni direktor Hiroshi Sasaki dao ostavku jer je sprdao šale na račun pretile komičarke Naomi Watanabe nazvavši ju Olympig (Olimsvinja). Kasnije se ispričao, ali bilo je kasno. U veljači je šef Olimpijskih igara Tokio 2020 Yoshiro Mori bio prisiljen povući se s dužnosti čelnika organizacijskog odbora nakon neprimjerenog komentara o ženama. Mori je izjavio da žene puno pričaju i da sastanci sa ženama u Nadzornim odborima dugo traju.

Organizatori Igara muku muče s najvećim problemom - rastućim brojem zaraženih natjecatelja i dužnosnika. U četvrtak su organizatori priopćili da je 91 osoba s akreditacijom za Igre pozitivna na covid-19.

Nakon smjene Kobayashija organizatori brzo moraju smisliti rješenje kako da održe sutrašnje otvaranje,

- S obzirom na to da je otvorenje Igara pred nama, ispričavamo se što smo izazvali zabrinutost kod svih sudionika Olimpijskih igara, građana Tokija i japanske javnosti, izjavila je Hashimoto u priopćenju.

Ceremonija otvaranja OI na rasporedu je u petak u 13 sati po hrvatskom vremenu bez sudjelovanja publike i uz ograničen broj dužnosnika i medija.

 

Situacija sa virusom

Još četiri stanovnika Olimpijskog sela u Tokiju, među kojima je i dvoje sportista, zaraženo je koronavirusom, objavili su organizatori.

Kako se navodi pozitivni na koronavirus su češki stonoteniser Pavel Siruček i holandska skateboarderica Candy Jacobs.

"Siruček, koji je 52. igrač svijeta, je izoliran i neće sudjelovati na OI," objavila je Međunarodna stonoteniska federacija.

Siruček je drugi češki sportista i četvrti član češke olimpijske delegacije koji je bio pozitivan na COVID-19 po dolasku u Tokio. Prije njega koronavirusom se zarazio i odbojkaš na pijesku Ondrej Perušić.

"Nažalost, moje olimpijsko putovanje ovdje završava. Osjećam se zdravo i učinila sam sve što je u mojoj moći da spriječim ovaj scenario. Trebat će mi vremena da moje slomljeno srce zacijeli i da se oporavim od ovoga," poručila je Holandjanka.

Od početka jula ukupno je 91 akreditovana osoba za Olimpijske igre bila pozitivna na koronavirus.

 

Preuzeto iz Jutarnjeg lista


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.