UDRUŽENE ŽENE iz Banjaluke pozivaju poslodavce da zaposle žene koje su PREŽIVJELE NASILJE

Zaposlite žene koje su preživjele nasilje....

BUKA/M.I.D. / 21. Februar 2019

Foto: Ilustracija

 

Fondacija Udružene žene Banjaluka poziva sve zainteresovane da uzmu učešće u kampanji „ZAPOSLENJEM PREKIDAMO ZAČARANI KRUG NASILJA“ u toku koje bi zainteresovani poslodavci omogućili zapošljavanje jedne žene koja je preživjela nasilje u porodici.

"Kampanja ima za cilj uključenje predstavnika javnog sektora, kao i privrednih i privatnih poslodavaca u zapošljavanje žena koje koriste posebnu mjeru podrške u Sigurnoj kući, skloništu za žene i djecu žrtve nasilja u porodici. Pismo poziva je upućeno na adrese poslodavaca u javnom, privrednom i privatnom sektoru u Banjaluci, a ishod i mogućnost za realizaciju zaposlenja u toku 2019. godine će biti objavljena povodom predstojećeg osmomartovskog praznika", kažu iz Udruženih žena.

Dodaju da žene i djeca koje su preživjele nasilje u porodici mogu da borave šest mjeseci u Sigurnoj kući.

"Završna faza u realizaciji posebne mjere podrške predstavlja rad na pronalasku adekvatne izlazne strategije koja je u najboljem interesu za žene i djecu. Pronalazak izlazne strategije je otežan u situaciji kada žrtva ne nailazi na podršku porodice i prijatelja, te u nedostatku adekvatnog tretmana institucija sistema dolazi do pojačanja njenog osjećaja bespomoćnosti. Ovo se odnosi na žene koje ne mogu pronaći posao prema njihovim trenutnim kvalifikacijama, te žene koje žele ponovo na tržište rada nakon perioda nezaposlenosti", ističu.

Žene žrtve nasilja suočavaju se sa cijelim nizom prepreka prilikom pronalaska posla, kao što su: visoki troškovi brige za djecu što smanjuje sredstva koja žene mogu potrošiti za stan, hranu i druge potrebe; siromaštvo kojem su izložene često vodi ka prihvatanju manje plaćenih poslova ili visoko rizičnih poslova; finansijska kriza i brige utiču na sposobnost žena da budu stalno zaposlene ili budu efikasne na poslu.

"Za žene koje preživljavaju nasilje zaposlenje je najvažnija potreba koju imaju. Bez stalnog zaposlenja i prihoda zavise od pomoći svoje porodice ili preživljavaju od dječijeg dodatka ili nekog od socijalnih prava ukoliko pripadaju nekoj od kategorija koje zakoni prepoznaju. Za žene žrtve nasilja posao je preduslov za materijalnu samostalnost i mogućnost osiguravanja normalnog života da izađu iz začaranog kruga nasilja. Ovim ženama zaposlenje, pored finansijske dobiti, potrebno je kako bi povratile samopouzdanje, samopoštovanje i kontrolu nad svojim životom", kažu iz ove Fondacije.

Napominju da je najčešći razlog zbog kojih se žene zadržavaju u nasilnoj vezi su siromaštvo i nezaposlenost.

"Omogućavanjem određenog vida zaposlenja jednoj porodici koja izlazi iz Sigurne kuće će se omogućiti dostojanstven život".

Poslodavcima poručuju:

"Nadamo se da ćete se odazvati kampanji i u toku 2019. godine omogućiti zaposlenje jedne žene koja je preživjela nasilje, te na taj način doprinjeti suzbijanju i sprečavanju nasilja u porodici kao pozitivan primjer društveno odgovornog poslovanja".  

Više informacija o pozivu možete dobiti na ove kontakte 051/427-211 ili 051/463-143 ili putem e-maila: [email protected] najkasnije do 01. marta 2019. godine.

 

 


Buka preporuka

Ženska prava

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.