UKC RS se oglasio o nedostatku ljekara specijalista

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

BUKA portal / 21. August 2019

O nedostaku stalno zaposlenih ljekara specijalista oglasio se UKC RS.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

"Dječija kardiohirurgija nikada nije ni postojala u Republici Srpskoj, pa samim tim nije ni mogao da postoji kadar dječijih kardiohirurga. 

Kao što je javnost već upoznata, do kraja ove godine očekujemo završetak realizacije projekta kardiohirurgije, što predstavlja veliki uspjeh koji će u konačnici doprinijeti poboljšanju i očuvanju zdravlja svakog stanovnika Srpske. Uz podršku Vlade Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kardiohirurgija koja je trebalo da bude izgrađena po principu javnog – privatnog partnerstva, biće isključivo u vlasništvu Univerzitetskog kliničkog centra RS i svakog stanovnika naše republike. Eminentni stručnjaci iz Srbije, Slovenije i Austrije dolaziće u UKC RS kako bi izvodili kardiohirurške procedure. Paralelno, naši ljekari će odlaziti na petogodišnje specijalizacije u inostranstvo kako bi nakon edukacije počeli samostalno da obavljaju najsloženije kardiohirurške zahvate. Nakon izgradnje, opremanja i puštanja u rad kardiohirurgije, naši pacijenti neće morati da odlaze u inostrantvo gdje su dugačke liste čekanja kako bi bili podvrgnuti složenim operativnim zahvatima iz ove oblasti, a samim tim smanjiće se troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja RS, kao i troškovi porodica pacijenata. 

U Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS najmlađi pacijenti dobijaju pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu njegu, te ni na koji način ne ostaju uskraćeni  za usluge dječijeg kardiologa. U ovoj Klinici dva puta sedmično ordinira specijalista pedijatrijske kardiologije iz Beograda.  Takođe, dvoje ljekara UKC RS su na specijalizaciji i supspecijalizaciji iz oblasti dječije kardiologije u Beogradu. U Klinici za dječije bolesti stalno su zaposlena dva dječija neurologa, a povremeno ordinira i gostujući profesor iz ove oblasti iz Beograda.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je najveća zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj sa velikim brojem zaposlenih radnika, te s tim u vezi fluktuacija kadra je normalna pojava i najviše se odnosi na dobrovoljne i odlaske po osnovu isteka ugovora, penzionisanja i sl. Kada je riječ o odlasku zaposlenih, Univerzitetski klinički centar Republike Srpske se ne suočava sa alarmantnim odlivom kadrova, a fluktuacija zaposlenih je u skladu sa prosjekom u regionu. Kadrovskoj politici pristupamo planski, pri čemu vodimo računa o broju zaposlenih, medicinskoj opremi i opremi za rad, organizaciji posla i mogućnostima za edukaciju."

 

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.