UKC se oglasio nakon trećeg samoubistva pacijenta: Naši pacijenti se bore i sa psihičkim posljedicama Covida

Mi se borimo i sa Covidom 19 i sa posljedicama Covida 19. Naši pacijenti oboljeli od Covida 19 se istovremeno bore i sa psihičkim posljedicama Covida 19.

BUKA portal / 04. Maj 2021

 

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Dana 03.05.2021. godine oko 16:10 časova, pacijent O.S. (1943) koji je bio hospitalizovan od 02.05.2021. godine u Klinici za torakalnu hirurgiju u Centralnom medicinskom bloku UKC RS izvršio je samoubistvo skočivši sa prozora svoje bolesničke sobe.

Tokom hospitalizacije pacijent je bio svjestan, orijentisan, komunikativan, sarađivao je sa osobljem Klinike, psihički adekvatan, bez ikakvih znakova psihopatologije i bez istorije psihijatrijskih oboljenja. Prethodno je od 6. do 16. aprila liječen u našoj ustanovi zbog covid pneumonije. 

Odmah nakon pada pacijenta, dežurna ljekarska ekipa izašla je na mjesto događaja i utvrdila smrtni ishod, nakon čega su u skladu sa procedurom pozvani predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS koji su na licu mjesta izvršili uviđaj.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske poduzeće određene tehničke mjere u svrhu sprečavanja neželjenih događaja ove vrste. Pristupilo se podešavanju mehanizama za otvaranje prozora kako bi se prozori mogli otvarati isključivo na kip.  

Mi se borimo i sa Covidom 19 i sa posljedicama Covida 19. Naši pacijenti oboljeli od Covida 19 se istovremeno bore i sa psihičkim  posljedicama Covida 19 (prema aktuelnim studijama : nesanicom - 42 odsto, poremećenom pažnjom ili koncentracijom - 38 odsto, anksioznošću - 36 odsto, problemima s pamćenjem - 34 odsto, depresivnim raspoloženjem - 33 odsto, zbunjenoću - 28 odsto i promijenjenom sviješću- 21 odsto).

Reuters je objavio članak pod nazivom  „Svaki peti bolesnik s COVID-19 u roku od 90 dana razvije mentalnu bolest“ (https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-mental-illness-int-idUSKBN27P35N) u kojem se citiraju psihijatri koji su naveli da će mnogi pacijenti koji su preživjeli COVID-19 vjerojatno biti u većem riziku od razvoja mentalnih bolesti. Naime, veliko istraživanje otkrilo je da se kod 20% zaraženih koronavirusom dijagnostikuje psihički poremećaj u roku od 90 dana odnosno zabilježeno je da je svaki peti preživjeli imao prvu dijagnozu anksioznosti, depresije ili nesanice. 

Mi se nastavljamo boriti za naše pacijente, to je naš poziv, najljepši i najsvetiji i koristimo ovu priliku da apelujemo na pojedine političke aktere da nam ne odmažu i da nemile događaje poput ovog ne koriste u svrhe samopromocije i skupljanja jeftinih političkih poena.  


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.