UKLJUČITE SE: Besplatna razmjena udžbenika u Banjaluci- Najtraženiji kompleti za sedmi i deveti razred!

Podijeljeno je oko 100 kompleta, sljedeće nedjelje opet razmjena

Maja Isović Dobrijević / 12. August 2019

 

Besplatna razmjena udžbenika u Banjaluci održana je juče u Staklencu u parku Petakr Kočić, a oko 100 učenika spremno je za novu školsku godinu, bar što se knjiga tiče.

Dijana Ješić, organizatorka akcije kaže da je bilo veliko interesovanje roditelja i djece, oko 100 kompleta udžbenika je razmijenjeno.

"Najviše su nam tražili sedmi i deveti razred i još uvijek nam nedostaje po 4 kompleta za oba razreda, pa apelujem na sve koji imaju i mogu da nam poklone ove udžbenike kako bismo ih proslijedili dalje. S obzirom na to da postoji i dalje veliko interesovanje, ova aktivnost će biti organizovana i sljedeće nedjelje, 18.08. na istoj lokaciji, od 10:00 časova ujutru", kaže za BUKU Dijana.

Uz Dijanu Ješić ovu akciju je inicirala Aleksandra Radojkov, učiteljica iz Osnovne škole Sveti Sava iz Banjaluke.

Radojkov Aleksandra kaže da se ideja o razmjeni knjiga nametnula sama po sebi. Radeći u školi, kaže, susretala se sa raznim situcijama.

„Mnogi roditelji daju i više od pola plate da bi spremili djecu za školu. Kod ovakvih aktivnosti, osim očiglednog ekonomskog momenta, važno je i razvijanje ekološke svijesti, da shvatimo koliko se šume isječe za papir, te da na taj način čuvamo prirodu. Na kraju krajeva, nije važna forma, nego sadržaj, a on je isti i u  novoj i u staroj knjizi“, kaže učiteljica Aleksandra za BUKU.

 

 

Dijana Ješić, koja je na sebe preuzela logistiku same akcije, kaže da ova razmjena udžebnika nije ništa novo, da se svuda u svijetu sprovode ovakve akcije, pa i kod nas u pojedinim udruženjima. Organizovanjem ove akcije, Dijana i Aleksandra htjele su da to omasove i da pomognu roditeljima da se lakše povežu i razmijene knjige. Dijana kaže da se nada da će se ova akcija nastaviti svake godine i da će sve veći broj učenika moći da učestvuje u razmjeni školskih udžbenika. U pregovorima je i sa jednom organizacijom koja bi ovu aktivnost mogla da sprovodi u svojim prostorijama od sljedeće školske godine i to u više gradova.

Da biste učestvovali, dovoljno je donijeti svoje stare knjige i preuzeti one koje su vam potrebne za sljedeći razred.

„Knjige moraju biti očuvane i kompletne kako bi mogle poslužiti i drugima. Ukoliko taj dan ne budu dostupne sve potrebne knjige, preuzimamo na sebe obavezu da ih nabavimo prije početka školske godine. Ekonomska situacija je sve teža i danas su rijetki oni koji mogu priuštiti nove knjige. Svako bi od nas volio da može svojoj djeci priuštiti sve najbolje i sve novo, ali je to prosto nemoguće. Osjećaj sramote u ovom slučaju ne treba da postoji. Trebamo pomoći jedni drugima, a ne osuđivati nekoga što nema“, kaže za BUKU Dijana.

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.