„Ulica za kolica“ - na dječiju iskrenost i neposrednost niko ne može ostati imun

Saobraćajna kultura u našem gradu, ali i državi, odavno je na niskom nivou. Kočijaška vožnja, nedozvoljeno preticanje, nepoštovanje pješaka ni kada prelaze na zeleno svjetlo, naša je svakodnevnica.

Tatjana Čalić / 29. Maj 2016

Ni trotoar više nije mjesto kuda pješaci mogu bezbjedno da se kreću, posebno ako je riječ o centru grada i  ulicama gdje se nalaze popularni kafići i klubovi. Trotoari, rampe, autobuska stajališta, staze za bicikliste, postala su uobičajena mjesta gdje nesavjesni vozači ostavljaju svoje automobile  i ne razmišljajući da time  građanima, posebno invalidima i roditeljima koji voze djecu u kolicima, otežavaju slobodu kretanja, ali ugrožavaju i sam život.

Takvoj nekulturi uveliko pomaže i komunalna i saobraćajna policija i gradski parking servis, koji rade potuno nesinhronizovano. Naime, ukoliko je automobil parkiran  na trotoar, nadležna je komunalna policija. Saobraćajna policija, gardski parking servis i pauk služba će bez griže savjesti proći pokraj tako parkiranog automobila bez intervencije. Čak nisu dužni da pozovu komunalnu policiju, pa da se situacija razrješi. A izgleda da nisu ni voljni da ih pozovu.


Gradski parking servis je takođe služba koja će staviti kandžu na automobil kome je istekao parking prije 20 minuta, a potpuno će ignorisati automobil koji je satima parkiran na zelenoj površini. Nije u njihovoj nadležnosti. A neći ni pozvati nekog nadležnog.

U razgovoru sa građanima saznali smo da poziv komunalnoj policiji  da interveniše zbog automobila parkiranog na trotoar nema nikakvog efekta ukoliko se komunalci pozivaju popodne, jer u gradu Banjaluci u popodnevnim časovima radi samo jedna patrola komunalne policije, koja može da ode na intervenciju na lokaciju udaljenu i po 10-ak kilometara i ko zna kada će se vratiti u grad. Dovoljno vremena da bahati vozač popije kafu u omiljenom kafiću sa pogledom na vlastitog četverotočkaša.

A zamislimo samo kako je onima kojima je za kretanje neophodana pomoć točka ili štapa? Majke sa kolicima i invalidi, slabovide osobe i osobe sa slušnim problemima koje moraju da se uzdaju u ljudskost i kulturu vozača.

Kako bi se ovakvoj praksi bar donekle stalo u kraj, Udruženje građana ”Dobar dan – centar za kreativni rast i razvoj” organizovalo je uličnu akciju ULICA ZA KOLICA, u kojoj djeca, mame i osobe sa invaliditetom u kolicima opominju vozače za nesavjesno parkiranje.


Prema riječima Ivane Kaser Vukelić, diplomiranog pedagoga i predsjednice UG Dobar dan, ideja za akciju ULICA ZA KOLICA se rodila spontano, na društvenoj mreži Facebook, u grupi Mame Banja Luka.

„Mnogo puta mame u grupi su iznosile svoje frustracije jer su zbog automobila parkiranih na trotoare primorane sa djetetom u kolicima istupiti na ulice, i dovesti u rizik život djeteta, svoj život, kao i ostalih učesnika u saobraćaju. Nedavno je jedna mama predložila da se tim povodom okupimo i izrazimo svoje nezadovoljstvo. Prijedlog je naišao na oduševljenje ostalih članica grupe, ideje su se nizale jedna za drugom, dok smo konačno uobličili akciju i odredili datume. Obzirom da UG Dobar Dan radi edukativne i kreativne radionice za djecu školskog i predškolskog uzrasta na kojim obrađujemo razne teme, između kojih su i pravila ponašanja u saobraćaju, iskoristili smo priliku da edukativnu radionicu spojimo sa praktičnom „nastavom“ i izađemo na ulicu“, rekla je za Buku Kaser Vukelić i dodala da je akcija koja je provedena prošle sedmice dala odlične rezultate. Djeca su, tokom akcije, prepoznala nepravilno parkirane automobile, i pod brisač im ostavila podsjetnik: crtež kako izgleda pravilno parkiranje i poruku. Svoj zadatak su veoma ozbiljno shvatili, tako da su, ukoliko bi primijetili da se neko parkira na trotoar, izdaleka skandirali „Oslobodite nam trotoar“.


 „Tokom naše akcije, zatekli smo nekoliko vozača koji su bili u neposrednoj blizini automobila ili u automobilu. Djeca su prilazila, pitala vozače zašto su tu parkirali, da li znaju da je to njihov trotoar, pokazivali kako oni ne mogu proći i slično. Ovo je ostavilo snažan utisak na vozače. Momentalno su sjedali u vozila i parkirali na parking. I dok smo već oguglali na senzacionalističke natpise u medijima, izgleda da na dječiju iskrenost i neposrednost niko ne može ostati imun. Mislim da već imamo desetak vozača koji sigurno više neće parkirati na trotar“, kaže Kaser Vukelić. Napominje i da su reakcije građana više nego pozitivne. Jer iako je prvobitna ideja  bila da se povodom problema parkiranja na trotoaru oglase samo mame sa dječijim kolicima, nakon što su izašli u „eter“ s ovom akcijom, javili su im se brojni pojedinci, udruženja i grupe građana pogođeni ovim problemom s željom da daju svoj doprinos. Tako je akcija mama s kolicima postala akcija svih građana: roditelja, djece, biciklista, lica u invalidskim kolicima, starih i nemoćnih...


Završna aktivnost ove akcije  je 29.5. u 12:00 sati u Parku Petar Kočić, kada će okupljeni građani parkirati svoje bicikle, kolica za bebe i invalidska kolica na trotoare i ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo, ali i ukazali vozačima na potrebe svih aktera u saobraćaju.

„Djeca koja posjećuju centar Dobar dan su od strane roditelja dobro upoznata sa pravilnim i nepravilnim ponašanjem u bilo kojoj oblasti, a mi ih na našim radionicama edukujemo i ohrabrujemo da uočeno nepravilno ponašanje komuniciraju odgovornim osobama. Djeca veoma ozbiljno shvataju ovaj zadatak i u tome su neizmjerno simpatični“, kaže Ivana Kaser Vukelić.

Udruženje građana „Dobar dan“ - Centar za kreativan rast i razvoj osnovano je 1.marta 2013. godine u Banjaluci. Zasnovano je na slobodnom povezivanju i udruživanju grupe građana, radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva pedagoškog, psihološkog, vaspitnog, obrazovnog, psihosocijalnog, savjetodavnog, zdravstvenog i humanitarnog karaktera. Glavni ciljevi Centra "Dobar dan" su poticanje ljudskih vrijednosti, razvoj zdravog pojedinca, porodice, grupa i zajednica. U svrhu ostvarivanja ciljeva, Centar „Dobar dan“ obavlja širok spekatar aktivnosti i programa koji su prilagođeni specifičnim grupama korisnika, njihovom uzrastu i potrebama.

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.