Umjetnička instalacija „Što te nema“ u centru Ciriha: Fildžani za 8.372 Srebreničana

Umjetnička instalacija „Što te nema“ u centru Ciriha: Fildžani za 8.372 Srebreničana

Buka / 12. Juli 2018

Bosanskohercegovačka umjetnica Aida Šehović postavila je umjetničku instalaciju „Što te nema“ u Cirihu kao znak sjećanja na stradale Srebreničane.

U centru grada postavljeni su fildžani s kafom, kao znak sjećanja na ubijene.

Nada Topić Peratović, jedna od učesnica ovog umjetničkog događaja rekla je da je zločin genocida sam po sebi užasan i neopisiv.

"Beskrupulozno blaćenje žrtava genocida predstavlja novu dimenziju tog zločina, koje, što je najgore, kako godine prolaze, ne blijedi, ne gubi svoju težinu, nego se u riječima političara i javnih osoba perpetuira i prenosi javno i glasno na buduće generacije", kaže za BUKU Nada i dodaje da su sve ove godine pružale dovoljno vremena kritičkom suočavanju s vlastitom ratnom prošlošću i u konačnici jednoj dugo očekivanoj i potrebnoj katarzi srpskog društva u BiH i Srbiji.

"Sudjelujući u nomadskom spomeniku 'Što te nema' umjetnice Aide Šehović shvatila sam da postoji razlog zašto sam rođena tu gdje jesam, u Bosni, kao dijete mojih roditelja, što sam doživjela i proživjela to što jesam (i sama žrtva etničkog čišćenja iz mog rodnog grada) - ako radi ničeg drugog, onda barem da i dalje upijam priče ratnih žrtava, njima pokazujem moju empatiju i solidarnost i neumorno govorim protiv fašističkog pokreta, koji (je) navodno čini(o) sve u ime naroda kojem slučajno, po ocu, i sama pripadam. Ne dam da itko govori u moje ime, ne prihvaćam da me svrstavaju u nacionalne torove, a prema mojoj etici feminističke odgovornosti - baš zato što sam rođena tu gdje jesam, što sam dijete mojih roditelja - ovaj put rado preuzimam teško naslijeđe i kao očeva kći osuđujem ratne zločine počinjene od strane pripadnika srpskog naroda, u ime srpstva (i pravoslavlja). Bez suvišnih 'ali,..!, rekla je za BUKU jedna od učesnica ovog događaja Nada Topić Peratović.

 U Memorijalnom centru u Potočarima juče je obavljena kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka 35 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u julu 1995. godine.

U srebreničkom genocidu ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka. Do sada je ukopano 6.575 žrtava, a traga se za još više od 1.000 osoba. Veliki broj svjetskih zvaničnika odao je počast srebreničkim žrtvama.

 

 

 

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.