Upitno i da li će vlast na izbore izaći u ISTOJ KOLONI: Topić o posvađanoj opoziciji u Srpskoj

Nedolazak lidera SDS, PDP i SPS na sastanak koji je u petak organizovao DNS ne može se tumačiti kao početak raspada opozicije, niti kao njeno urušavanje.

BUKA portal / 26. Decembar 2021

 

Poručila je ovo politička analitičarka, Tanja Topić ističući da opozicija, ako iskreno želi da pobijedi na predstojećim izborima treba da se okrene građanima, a ne da politiku vodi kroz medije.

Komentarišući ocjene da je opozicija bliže raspadu nego ujedinjenju, Topić za Srpskainfo ističe da se postavlja ključno pitanje na koji način će glasači opizicije, a oni su opredijeljeni, percipirati DNS.

– Dakle da li ih vide kao istinsku opozicionu partiju i to će jedino imati uticaja na izborni rezultat. Još uvijek nemamo jasnu sliku da li je prelazak DNS u opoziciju uticao na njenu snagu. Dakle ako stvari posmatramo tako ne možemo govoriti o razjedinjenosti opizicije, njeno osipanje i urušavanje nije počelo sa pristupanjem DNS njihovim redovima – ističe Topić.

Ona dodaje da ono što će odrediti izborni rezultat biće izlaznost. U tom miješanju karata, kako ističe Topićeva, SNSD stoji kudikamo bolje zbog discipline „stranačke vojske“.

Topićeva kaže da se stiče utisak da neopredijeljene na izbore neće izvesti ni vladajući, a ni opozicija.

– Postoji još jedna nepoznanica, a to je da li će svi koalicioni partneri vladajućih na izbore izaći u istoj koloni, barem sa zajedničkim kandidatom za inokosne funkcije – upozorava Topić.

Ona kaže da je čudna i zbunjujuća inicijativa DNS da „samouvjereno preuzima opozicionu palicu i staje na čelo opozicije“, a da nisu raščišćeni stari repovi i računi iz doba učestvovanja u vlasti.

Topić ističe da je za opoziciju bitno ako ne želi doživjeti fijasko na izborima da jasno artikuliše šta želi, te da prestane pružati pojas za spasavanje lideru SNSD, Miloradu Dodiku.

– Trebaju da prestane politiku voditi saopštenjima i u medijima, te da siđu među građane kako bi ih saslušali, razumjeli i ponudili stvarnu alternativu, a ne bavila se samo Dodikom – zaključuje Topić.

Podsjećamo, na sastanak opozicije koji je u petak organizovao lider DNS, Nenad Nešić kako bi razgovarali o budućoj međusobnoj saradnji i planovima za izbore, nije došao niko iz SDS, PDP i SPS. Iz ovih stranaka su zamjerili Nešiću jer ih je „pozvao putem medija, ali i zbog toga što nikoga nije pitao za vrijeme i mjesto sastanka, već ih obavijestio kad i gdje da dođu“.

Prethodno je Nešić ušao u verbalni sukob sa narodnim poslanikom Nebojšom Vukanovićem, koji mu je poručio da nikada neće biti u koaliciji sa njim, a kasnije i sa poslanicom Jelenom Trivić koja ga je optužila da „šuruje sa Dodikom“.

Srpskainfo.com


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.