Upozorenje WHO o drugom talasu

Mike Ryan je istakao da epidemije često dolaze u talasima, što znači i to da bi epidemije mogle da se vrate kasnije ove godine u mjestima gde je prvi talas utihnuo

BUKA portal / 26. Maj 2020

Zemlje u kojima infekcija koronavirusom opada još bi mogle da se suoče s neposrednim drugim vrhuncem ako prerano odustanu od mjera za zaustavljanje epidemije, saopštila je jučer Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Svijet je još u središtu prvog talasa epidemije koronavirusa, izjavio je šef programa WHO za vanredne situacije Mike Ryan na konferenciji za novinare u Ženevi, uz napomenu da dok se broj slučajeva smanjuje u mnogim zemaljama, on se povećava u Centralnoj i Južnoj Americi, južnoj Aziji i Africi, prenio je Reuters.

Ryan je istakao da epidemije često dolaze u talasima, što znači i to da bi epidemije mogle da se vrate kasnije ove godine u mjestima gde je prvi talas utihnuo.

Postoji, takođe, šansa da se stopa infekcije opet brže poveća, ukoliko se prerano ukinu mjere za zaustavljanje prvog talasa.

- Ali mi, također, moramo da budemo svjesni činjenice da bolest može da ''skoči'' u bilo kom trenutku. Ne možemo da pretpostavimo samo zato što je bolest sada na putu na dole da će se isto tako nastaviti i da ćemo imati nekoliko mjeseci da se pripremimo za drugi talas - rekao je Ryan i dodao da će se možda drugi vrhunac pojaviti u ovom talasu.

On je naglasio da Evropa i Sjeverna Amerika treba da nastave da sprovode mjere vezane za javno zdravlje, socijalne mjere, mjere nadzora, mjere ispitivanja i sveobuhvatnu strategiju kako bi obezbijedile nastavak silazne putanje i kako se ne bi odmah pojavio drugi vrhunac.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.