USKOK objavio za šta tereti uhapšene sudije koje je Mamić optužio za korupciju

Hrvatski USKOK je objavio za šta se terete trojica sudija Županijskog suda Osijek, koji su juče uhapšeni.

BUKA portal / 10. Juni 2021

 

USKOK je, nakon istražnih radnji donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1965., 1958., 1954., 1959., 1971., 1961.) od kojih trojica uz hrvatsko državljanstvo imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnih djela primanja mita, davanja mita, trgovanja uticajem te davanja mita za trgovanje uticajem.

Osnovano se sumnja da je prvi okrivljeni prvostepeni sudija Odjela za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, 22. novembra 2016. u Zagrebu, iako je znao da je u to vrijeme protiv četvrtog i petog okrivljenih i više drugih optuženika bio u toku postupak pred istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao s četvrtim okrivljenim s kojim se nastavio družiti.

Pritom je IV. okrivljeni znajući da je I. okrivljeni sudija Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudija pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, a koji sat je I. okrivljeni svjestan svega navedenoga uzeo, navodi se u saopštenju, prenio je Index.hr.

USKOK: Sudija je Mamiću obećao povoljne sudske odluke za novčanu nagradu

Nadalje se osnovano sumnja da su, u razdoblju od aprila 2017. godine do 21. maja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjaluci, Širokom Brijegu i Dubaiju, IV. okrivljeni kao optuženik u više krivičnih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv V. okrivljeni i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, u više navrata ostvarivao osobne kontakte s II. okr., takođe prvostepenim sudijom Odjela za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, koji mu je predočavao da će on lično, te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sudijama tog suda, pa tako i s III. okr., za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptužene ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa.

Mamić sudijama predao najmanje 370.000 evra
Tako mu je predočavao da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu kaucije u iznosu od sedam miliona kuna u trećem predmetu.

U skladu sa dogovorom s II. okr., a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist V. okrivljenog i drugih optuženika, IV. okr. je kao protuuslugu za navedeno u više navrata II. okr. predao ukupno najmanje 370.000 evra za njega osobno i druga dva suca. Osim toga je IV. okr., zajedno s V. okr., ostvario kontakt i s III. okr. u Širokom Brijegu tokom kojeg su i neposredno dogovorili kako će ga IV. okr. putem II. okr. novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu.

U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 evra je u dogovoru s IV. okr. osigurao V. okr. koji ima svojstvo suoptuženika u navedenom krivičnom predmetu, sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Navedeni iznos je VI. okr., na traženje IV. okr., predao II. okr. za njega i III. okr., znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima II. i IV. okr. na kojima su razgovarali o spomenutim krivičnim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist IV. okr. i drugih optuženika, neovisno o stvarnom stanju predmeta.

Putovanje u Emirate

Takođe je IV. okr., zajedno s V. okr., kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmirivao troškove inozemnog putovanja i boravka II. okr. i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine, te je ujedno IV. okr. autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak II. okr. na fudbalsku utakmicu hrvatske reprezentacije u junu 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

USKOK je sudiji istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih osumnjičenih.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.