Uspjeh kanadske plivačice u Tokiju otvorio bolnu temu kineske politike "jednog djeteta"

“Ona možda ne bi bila talenat da je odrasla u Kini. Umjesto toga, možda bi napustila školu da bi radila u fabrici”, napisao je drugi komentator.

M.P. / 28. Juli 2021

 

Margaret Macneil osvojila je zlatnu medalju u ženskoj konkurenciji 100-metara delfin u Tokiju.

Kanadska plivačica zainteresovala je javnost u Kini zbog svog kineskog porijekla, pokrenuvši burnu raspravu o decenijskoj politici Kine o jednom djetetu i o rodnoj diskriminaciji.

Margaret MacNeil stekla je međunarodnu slavu pobijedivši u ponedeljak na takmičenju 100 metara delfin na Olimpijadi u Tokiju, čime je postavila rekord američkog kontinenta na svojim prvim Olimpijskim igrama.

U Kini je ova 21-godišnjakinja privukla veliku pažnju iz drugog razloga. Ona je prestigla najbolju kinesku plivačicu Zhang Yufei za  0.05 sekundi, a rođena je u Kini i usvojena kao beba u kanadsku porodicu.

Mnogo pažnje pridaje se njenom kineskom porijeklu i diskusiji o širim socijalnim i političkim okolnostima koje su dovele do toga da ona bude usvojena u stranu zemlju.

MacNeil je rođena 2000. godine u Jiujiang, gradu na južnoj obali rijeke Yangtze u kineskoj provinciji Jiangxi, kako se navodi na njenom profilu na zvaničnoj web stranici kanadskog tima.

Na kineskim društvenim mrežama, mnogi su iznijeli pretpostavku da su je njeni biološki roditelji napustili, što je nekada bila česta praksa za vrijeme sada ukinute politike jednog djeteta.

Stroga politika koja je bila na snazi do 2016. godine dovela je do toga da su mnoga ženska djeca bila napuštena ili čak ubijena zbog tradicionalne naklonosti prema muškoj djeci u mnogim kineskim porodicama. To je za posljedicu imalo duboki poremećaj u broju muške i ženske novorođenčadi, tako da u Kini sada ima oko 30 miliona više muškaraca.

Zabrinuti zbog sve nižeg broja novorođenčadi, kineska vlada je 2016. godine dozvolila parovima da imaju dvoje djece. Ove godine dodatno su relaksirali politiku i dozvolili troje djece.

Ali za mnoge kineske korisnike interneta, naročito za žene, pobjeda MacNeil služi kao živi podsjetnik pogubnog nasljeđa decenijske politike i još uvijek raširene rodne nejednakosti.

Prema podacima vlade SAD-a, više od 84% od preko 82,000 djece koje su Amerikancii usvojili iz Kine između 1999. i 2019. godine su djevojčice.

Dok neki online tekstove ukazuju na kinesko porijeklo plivačice kao razlog za nacionalni ponos Kine, drugi su ukazali na to da bi ovaj slučaj trebao potaknuti na razmišljanje.

“Izgubili smo takav talenat zbog toga što preferiramo dječake u odnosu na djevojčice, kako još uvijek imate drskosti da spominjete njeno kinesko porijeklo", napisao je jedan komentator.

Drugi su kritikovali diskriminaciju protiv djevojčica u njihovom odgoju, naročito u ruralnoj Kini.

“Ona možda ne bi bila talenat da je odrasla u Kini. Umjesto toga, možda bi napustila školu da bi radila u fabrici”, napisao je drugi komentator.

U jednoj objavi na Weibo koja je postala viralna piše: "Kanada je pronašla dragulj" i pozvali su ljude da pomognu MacNeil da nađe svoje biološke roditelje, što je naišlo na snažne kritike.

“Kanađani su odgojili dragulj”, pisalo je u jednom od komentara ispod objave.

Nakon trke u ponedeljak,  Zhang, kineska plivačica koja je osvojila srebro kazala je da osjeća bliskost prema  MacNeil. “Osjećam kao da je ona član porodice" , izjavila je ona, a prenosi  Reuters.

MacNeil je naglasila da je Kanađanka i da je odrasla kao Kanađanka.

“Rođena sam u Kini, a usvojena sam kada sam bila veoma mala, tako da je to sve što se tiče mog kineskog porijekla”, kazala je MacNeil na pres konferenciji.

“Tako da je to veoma mali dio puta do ovog gdje se danas nalazim, i nebitno je kada je u pitanju plivanje i moji uspjesi."


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.