Usvojena Rezolucija o ženama na Zapadnom Balkanu sadrži preporuku izmjene Ustava BiH iz rodne perspektive

„Ova Rezolucija mi je iznimno važna. Već godinama nastojim da žene s Balkana budu prioritet Europskog parlamenta i iznimno mi je drago što je većina mojih zahtjeva, koje sam izradila s nizom nevladinih organizacija iz regije, usvojena!“, kaže Biljana Borz

BUKA portal / 04. Februar 2019

Iz Fondacije CURE i Prava za sve uputili su u novembru 2018. godine glavnoj izvjestiteljici Evropskog parlamenta za prava žena na Zapadnom Balkanu Biljani Borzan ključna pitanja za Evropsku komisiju.

Pitanja koja su postavili tiču se uticaja Evropske unije na otvaranje procesa ustavnih reformi i implementacije Zakona o ravnopravnosti spolova BiH.

Takođe su predložili da Rezolucija o ženama na Zapadnom Balkanu uključi preporuke iz dokumenta "Kako osigurati rodnu ravnopravnost kroz proces EU integracija", koju je sačinila Ženska zagovaračka grupa u BiH.

U januaru 2019. godine, tijesnom većinom, na vrlo napetom glasanju u Odboru za ravnopravnost spolova Evropskog parlamenta, usvojena je Rezolucija o pravima žena na Zapadnom Balkanu.

„Ova Rezolucija mi je iznimno važna. Već godinama nastojim da žene s Balkana budu prioritet Europskog parlamenta i iznimno mi je drago što je većina mojih zahtjeva, koje sam izradila s nizom nevladinih organizacija iz regije, usvojena!“, kaže Biljana Borzan.

Iz Fondacije CURE smatraju da je važan segment prve tačke Rezolucije o položaju žena Zapadnog Balkana upravo pitanje koje je upućeno, a tiče se ustavnih reformi u Bosni i Hercegovine.

U tački pod br. 18 Rezolucije se navodi: Potiče vladu Bosne i Hercegovine da upotrebljava rodno osjetljiv jezik, ugradi jasnu definiciju ravnopravnosti spolova i zabrani izravnu i neizravnu diskriminaciju u Ustavu, kao dio postupka ocjene ustavnosti.

Iz Fondacije CURE pohvaljuju napore Evropskog parlamenta i Evropske komisije da se problematika žena u regionu reguliše na području Zapadnog Balkana, te izjavljuju da će nastaviti zajedničkim naporima da rade na osiguranju rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini.

Više o usvojenoj rezoluciji možete pročitati na: https://www.mreza-mira.net/vijesti/razno/usvojena-rezolucija-biljane-borzan-o-pravima-zena-na-zapadnom-balkanu/

 


Buka preporuka

Ženska prava

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.