UZ NJEGOVU MUZIKU ODRASLE GENERACIJE Minja Subota je bio inženjer elektrotehnike, a komponovao je stihove poznatih pjesnika

Čuveni televizijski voditelj Minja Subota preminuo je u 82. godini života.

BUKA portal / 17. Septembar 2021

Foto: Facebook


Rođen je u Sarajevu 08.11.1938. Član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUFa Srbije.

Osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu. Pohađao nižu i srednju muzičku školu “Stanković”, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu dobio diplomu inženjera elektrotehnike.

Što se tiče obrazovanja u oblasti fotografije poseduje diplome: “Famous Schools International” i francusku diplomu “Evropske kuće fotografije iz CHALON sur SAONE”.

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz ove oblasti u Jugoslaviji i Rusiji.

Kompozicije su mu izvođene na mnogim festivalima: “Beogradsko proljeće” (nagrada žirija novinara), “Beogradsko proljeće” dječja pesma (nekoliko nagrada žirija), “Festival vojničke pesme”…

U kompozitorskom opusu za djecu, komponovao je na stihove naših najistaknutijih pjesnika pjesme, koje se danas pjevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su dio dječje muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih.

Između ostalih to su pjesme: “Deca su ukras sveta”,”Išli smo u Afriku”, “Rekao sam brezi i topoli”, “Telefonijada”, “Povrćijada”, “Kolo”, “Razbole se lisica”…

U Republici Srpskoj bio je voditelj “Nedjeljnog popodneva” BN televizije i autor i voditelj dječje serije “Mali zmajevci”.

Autor je bio i voditelj serije “Muzički tobogan” koja je emitovana osamnaest godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na televizijskom programu u Srbiji. Zahvaljujući toj seriji najpoznatiji kompozitori komponovali su na stihove pjesnika za decu preko sto pedeset kompozicija, od kojih su mnoge postale dječji evrgrini. Za tu seriju, dobio je i godišnju nagradu Televizije Novi Sad.

Šest godina bio je urednik i voditelj festivala pesama za djecu “Beogradsko proljeće” i jedan je od osnivača ovog festivala ,koji je podstakao osnivanje brojnih festivala pjesama za djecu širom ondašnje Jugoslavije.

Iz oblasti fotografije,dobitnik je nagrade “Anastas Jovanović”, za samostalne izložbe na temu “Djeca svijeta”.

Izložbe je imao u Muzeju primjenjene umjetnosti u Beogradu,u galeriji “Meduza” u Kopru, na Beogradskom Sajmu, u Muzeju grada Vitjebska (Bjelorusija), Šibenskom festivalu djeteta, u Matici srpskoj na Zmajevim dječjim igrama u Novom Sadu…

Kao umjetnik obavljao je funkcije predsjednika Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije, i niz godina bio je u upravnim odborima Udruženje Kopozitora Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije.

1980. godine bio je direktor festivala “Beogradsko proljeće”. Bio je član programskih savjeta “Jugokoncerta” i “Zmajevih dječjih igara”. Učestvovao je u radu mnogih žirija na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Održao je stotine dobrotvotrnih programa.

Dobitnik je mnogih domaćih i inostranih festivalskih nagrada i društvenih priznanja. Nagrađen je Estradnim nagradama Jugoslavije i Srbije, Zlatnom značkom KPZ Srbije, Plaketom grada Beograda, Zmajevom nagradom “Zmajevih dečjih igara” za stvaralaštvo za decu, Zahvalnicom UNICEF-a za izuzetne doprinose u korist djece svijeta, Poveljom i plaketom JNA, “Zlatnim beočugom” KPZ Beograda, godišnjom nagradom Televizije Novi Sad za seriju “Muzički tobogan”, Nagradu za životno djelo za izuzetan doprinos u stvaralaštvu za djecu dječjeg književnog časopisa “Vitez” i Vitezovog festivala pisaca za djecu… U Kruševcu je proglašen za počasnog građanina i dobio titulu “Viteza od Čarapanije” za nesebično zalaganje u radu sa djecom ovoga grada.

Srpskainfo.com


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.