Uz vatromet i slavlje dočekana Nova godina po julijanskom kalendaru

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalemska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć su dočekale Novu godinu.

SRNA / 14. Januar 2013

Ove crkve danas, 14. januara, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika - Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

U ponoć su u pravoslavnim hramovima služeni molebani za uspješnu i blagoslovljenu Novu godinu.

Slavlje u Banjaluci

Više stotina građana Banje Luke pravoslavnu Novu godinu dočekalo je na platou ispred hrama Hrista Spasitelja u centru grada.

Građane su sinoć zabavljali Gradski tamburaški orkestar sa solistima i članovi Kulturno-umjetničkog društva "Veselin Masleša".

U ponoć je služen moleban u hramu Hrista Spasitelja, nakon čega su nastupili "Krajiški trubači".

Građani Banje Luke su pravoslavnu Novu godinu dočekali i u ugostiteljskim objektima, a najviše u kućnoj atmosferi u krugu porodice i prijatelja.

Proslava u Brčkom

Oko dvije hiljade Brčaka, uglavnom mladih, pravoslavnu Novu godinu dočekalo je na platou kod spomenika Srpskim braniocima Brčkog, gdje je priređen četvorosatni muzičko-zabavni program.

Na ispraćaju 2012. godine na platou ispred spomenika priređen je i višeminutni vatromet.

Doček Nove godine u kafićima u Bijeljini

Građani Bijeljine su pravoslavnu Novu godinu dočekali uglavnom u krugu porodica, a veliki broj mladih slavio je u brojnim kafićima i restoranima.

Tradicionalnog dočeka na gradskom trgu, za razliku od ranijih godina, nije bilo, kao što ga nije bilo ni za doček međunarodne Nove godine, zbog mjera štednje.

Građani Bijeljine su, ipak, imali mogućnost da Novu godinu dočekaju u Centru za kulturu, uz muzičku grupu "Mistik bend“ iz Bijeljine.

Doček u Bosanskom Brodu

Stanovnici opštine Bosanski Brod su uz muziku, kuhano vino i vatromet dočekali Novu godinu po Julijanskom kalendaru na trgu kod pravoslavnog hrama.

Više od 3.000 građana zabavljali su orkestar Nemanje Gavrića iz Bijeljine, Kulturno umjetničko društvo "Liješće" i domaće grupe.

Pravoslavnu Novu godinu građanima je u ponoć prvi čestitao načelnik opštine Ilija Jovičić.

Zabave u kafićima u Bratuncu

Većina srebreničkih i bratunačkih Srba pravoslavnu Novu godinu dočekalo je u kućnom ambijentu, u krugu porodica i prijatelja.

Najveći broj mladih zabavljao se u brojnim bratunačkim i jednom kafiću u Srebrenici.

U Bratuncu je oko ponoći veliki broj mladih izašao iz kafića i priredio manji vatromet i uz pjesmu i igru dočekao Novu godinu na gradskom trgu.

Pjesma i veselje u kafićima trajali su do pred zoru iako nisu bili organizovani nikakvi posebni sadržaji.

Prijedorčani u kućnoj atmosferi

Većina Prijedorčana Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekala je u kućnoj atmosferi, manji broj u ugostiteljskim objektima, a doček na otvorenom, zbog mjera štednje, ove godine nije organizovan.

U nekoliko pravoslavnih hramova u ponoć je služen moleban.

Zbog ekonomske krize i štednje, opština Bratunac u posljednje tri godine ne organizuje novogodišnje dočeke na gradskom trgu.

Zanimljivo je i da tradicija obilježavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim njemačkim kantonima u Švicarskoj (kao Alter Silvester), kao i u nekim dijelovima Galske zajednice u Škotskoj.

Julijanski kalendar je uveo rimski imperator Julije Cezar 45. godine prije nove ere i koristio se u cijeloj Evropi do 16. vijeka, kada je počeo postepeni prelazak pojednih država na Gregorijanski kalendar.

Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila julijanski kalendar kao zvaničan.

Tvorac kalendara je grčki astronom Sosigenes na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar i nosi ime.

U Republici Srpskoj danas je neradni dan, prema odluci Vlade Republike Srpske.

Neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove, i drugi koji Novu godinu obilježavaju po julijanskom kalendaru.

Ostaje obaveza da u toku kalendarske godine organizuju rad zbog ostvarivanja godišnjeg fonda radnih dana.

 

 

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.