UŽIVO: Komemoracija u Potočarima - Ukop posmrtnih ostataka 33 žrtve!

Komemoracija u Potočarima...

BUKA / Agencije / 11. Juli 2019

Foto: BUKA

 

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas će biti obilježena 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica i obavljen ukop identifikovanih žrtava genocida iz jula 1995. godine.

 

 

13:40 Pompeo: Čvrsto smo uz one koji i dalje traže pravdu

 Danas obilježavamo 24. godišnjicu genocida u Srebrenici. Američki narod se pridružuje u solidarnosti s građanima Bosne i Hercegovine u sjećanju na više od 8.000 nevinih žrtava, poručio je državni sekretar Sjedinjenih Država Mike Pompeo.

- Ovo bolno poglavlje u europskoj istoriji nikada ne smije biti poricano ili zaboravljeno. Mi smo čvrsto uz one koji i dalje traže pravdu. Potvrđujemo našu stalnu podršku onima koji rade na poštovanju dostojanstva svih žrtava, uključujući i one koji još uvijek nisu dočekali svoj konačni smiraj - naveo je Pompeo u saopćenju za javnost.  

Po njegovim riječima, tragični događaji iz prošlosti podsjećaju nas na potrebu da radimo zajedno za bolju budućnost, za stabilnu, prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, državu svih njenih građana.

- Sjedinjene Države ostaju pouzdan partner narodu Bosne i Hercegovine. Danas, dok se sjećamo žrtava, potvrđujemo našu predanost izgradnji mira i prosperiteta u cijelom regionu i čineći sve da se ovakve tragedije više nikada ne ponove - poručio je Pompeo, saopšteno je State Departmenta.

 

13:30 Klanjan je dženaza-namaz u Potočarima, a potom je uslijedilo prenošenje tabura do iskopanih mezara u kompleksu Memorijalnog centra Potočari.
 

Vjerski dio programa počeo je učenjem Jasina i prigodnih sura (rečenica) iz Kur'ana za duše šehida, a koje podsjećaju na prolaznost života i povratak Stvoritelju, na šehide (žrtve, mučenike) koji zalažu život i imetak u odbrani porodice, domovine, vjere.

Pročitani su i odlomci iz romana "Derviš i smrt", te proučena ilahija Šehidi i izveden Srebrenički inferno koji je napisao Džemaludin Latić.

Nakon ezana, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić predvodio je podne i ikindiju namaz, a spajanje namaza je odlučeno Fetvom koja se donosi za posebne prilike.  

Proučena je i salla, a nakon toga je klanjana dženaza-namaz koju je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Za one koji ostaju na ovom svijetu, čija je bol neizmjerna, koji tuguju za svojim najmilijima, Kavazović je podsjetio da im Allah dž.š. poručuje  „I ne recite za one koji su ubijeni na putu Allahovom: "Mrtvi su!" Naprotiv, živi su, ali vi ne opažate“. (El-Bekare, 154), a to znači da "su šehidi živi i ne umiru, a Srebrenica je grad šehida".

Uz molitvu da Allah podari lijepi džennet šehidima Srebrenice, Bosne i Hercegovine, a porodicama olakšanje, uslijedilo je čitanje imena i iznošenje tabuta od Musalle - mjestu gdje se svake godine 11.jula klanja najveća dženaza na svijetu - do mezarja.

Učenjem kabur dove i Fatihe, minutom šutnje danas su članovi porodica, brojne delegacije iz BiH i svijeta, na bolji svijet ispratili 33 žrtve genocida.

 

 

12:15 Nelson:SAD stoji uz porodice žrtava i sve koji rade na pomirenju i za budućnost

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson izjavio je danas u Potočarima da mu je čast što je jučer učestvovao u Maršu mira i što prisustvuje današnjoj komemoraciji za žrtve Srebrenice.

- Molim se da današnja ceremonija donese smiraj porodicama žrtava - naglasio je Nelson u Potočarima gdje će danas biti ukopane 33 žrtve genocida počinjenog prije 24. godine.

Dodao je da njegova zemlja stoji uz porodice žrtava i sve koji rade na pomirenju i za budućnost u kojoj će biti pravda, mir i prosperitet za sve i u kojoj se zločini poput genocida u Srebrenici neće nikada ponoviti.

 


12:35  Wigemark: Negiranje genocida u suprotnosti sa evropskim vrijednostima


Srebrenica je duboka rana koja se otvara iznova svaki put kada se odgovornost za zločine koji su počinjeni na ovom prostoru negira i umanjuje, kada se glorificiraju počinitelji -  istakao je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik u BiH Lars-Gunnar Wigemark govoreći danas na komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici.

Negiranje genocida i revizionizam su u suprotnosti sa osnovnim evropskim vrijednostima, kazao je Wigemark dodajući da je to direktan citat iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo.

Napomenuo je da je sama EU utemeljena upravo na konceptu prepoznavanja holokausta i obaveze da se nikada ne ponovi ovako mračno poglavlje istorije. Međutim, ponovo se, pola vijeka kasnije, ponovilo.

Kao specijalni predstavnik EU Wigemark je pozvao političke lidere u BiH i regiona da sa svoje strane pokažu odgovornost, prepoznavanje i žaljenje zbog svega što se ovdje desilo.

- Pozivam vas da stvarate jedno okuženje koje će omogućiti pomirenje i da se prevaziđe naslijeđe rata – istakao je Wigemark. 

Majke Srebrenice i mnogi drugi, kako je dodao, žive više od 24 godine sa sjećanjima posljednjeg oproštaja, pogleda i riječi...

- Toliko je pitanja koja ostaju neodgovorena o  sudbini njihovih voljenih. Dosada su identificirane 6.643 žrtve, a broj još raste. Naše misli su danas sa njima, kao i sa preživjelima, porodicama i prijateljima onih koji su zarobljeni i likvidirani na području za koje su vjerovali da je zaštićena zona UN-a – kazao je Wigemark. 

 

 

11: 40:

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je danas u Potočarima da će danas, 24 godine nakon genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru biti sahranjene još 33 žrtve.

- Svake godine sahranjujemo sve manje žrtava, ali u Potočare dolazi sve više posjetilaca što je dobar znak da se istina probija, ako ne u Republici Srpskoj i Srebrenici onda bar u svijetu - rekao je Novalić.

Dodao je u ovogodišnjem Maršu mira u kojem je i sam učestvovao vidio ljude iz Australije, Norveške, Njemačke i Francuske što pokazuje da je poruka Srebrenice postala internacionalna.

 

11:20

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je danas u Srebrenici da će se zalagati da Bosna i Hercegovina, poput mnogih drugih država, dobije zakon o negiranju genocida.

- Zalagat ću se da se u Parlamentu BiH donese zakon o negiranju genocida. Iduće godine ćemo sigurno imati takav zakon na 25-godišnjicu genocida - kazao je Inzko gostujući u programu N1 povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Dodao je da zakon o negiranju genocida postoji u Kanadi, Belgiji i drugim zemljama, a ne postoji u BiH gdje se to desilo. Naglasio je da je da je civilizacijska norma da se prizna genocid.

 

11: 00  Zvanično obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica počelo je u Memorijalnom centru u Potočarima, a bit će obavljena zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida.

Komemoracija je počela u 11.00 sati intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega slijedi obraćanje zvanica, odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida na Memorijalni kamen.

Vjerski program će početi u 12.00 sati učenjem Kur'ana, a predviđeno je i čitanje odlomka iz romana "Derviš i smrt", izvođenje ilahije Šehidi, te Inferna.


 

10.42 Mreža za izgradnju mira saosjeća sa porodicama žrtava i izražava nadu da će uskoro biti pronađeni posmrtni ostaci žrtava genocida koji dosad nisu pronađeni.

U saop[tenju za javnost Mreža za izgradnju mira apeluje da se ulože napori da se pronađu sve nestale osobe u BiH, čiji broj se prema informacijama iz marta 2019. godine, koje je iznijela generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger, procjenjuje na oko 7.000 te da se pozovu oni koji skrivaju informacije da ih javno kažu, kako bismo se oslobodili tereta prošlosti i napokon krenuli dalje.

10.22. U 11 sati u Fabrici akumulatora bit će upriličena komemoracija, nakon čega će u 12 sati na Memorijalnom kamenu biti položeno cvijeće i odata počast svim žrtvama.

Nakon komemoracije biće klanjana ženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk rođen 1979. godine. U momentu ubistva bio je maloljetan, imao je svega 16 godina.

Najstarija žrtva koja će ove godine naći smiraj među potočarskim nišanima je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine kada je ubijena i ujedno je i jedina žena koja će u Potočarima biti ukopana ove godine.

10h Hahn i Mogherini o genocidu u Srebrenici

"Danas obilježavamo genocid u Srebrenici. To je bilo prije dvadeset četiri godine. Ipak, ova tragedija nas još uvijek progoni. Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim događajima. Naša je zajednička dužnost da se uvijek sjećamo Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj evropskoj historiji", stoji u zajedničkom saopštenju Mogherini i Hahn.
 

9.50- u Srebrenicu pritiglo 179 autobusa i 2.021 automobil, nema incidenata

Po podacima s kojima raspolaže "Štab akcije Srebrenica 2019", zadužen za sigurnosni  aspekt tog skupa, za sada sve protiče mirno i u skladu sa planom.

Štab, u kojem su osim pripadnika policije RS, prisutni i predstavnici drugih sigurnosnih agencija i međunarodnih organizacija, zasjeda od ranih jutarnjih sati, a rukovodi osiguranjem današnjeg skupa, potvrdio je Feni portparol Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar.

Precizirao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS nosilac aktivnosti osiguranja  skupa, a da sve policijske strukture, koje su angažovane, imaju dobru saradnju, s ciljem da današnja komemoracija protekne u miru i bez incidenata.

Saobraćaj se na putu prema Srebrenici odvija normalno i bez većih zastoja.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas će biti obilježena 24. godišnjica genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica i obavljen ukop identifikovanih žrtava genocida iz jula 1995. godine.

09:38 - Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović mišljenja je da je srebrenički genocid ogledalo u kojem bi se svi Evropljani trebali dobro pogledati.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.