Uznemirujuće fotografije: Nakon što su izbjegli poplave u Novom ubijani psi

Jedan od ranjenih pasa je ležao deset sati prije nego što su ga pronašli aktivisti za prava životinja. Pas je uz pomoć hrvatskih kolega prevezen u Zagreb gdje će biti operisan.

Mišo Kapetanović / 24. Maj 2014

U utorak (20. maja), u ranim jutarnjim časovima, nepoznate osobe su u Bosanskom Novom/Novom Gradu pucali na pse lutalice iz vatrenog oružja. Tijela pasa nisu pronađena, ali su iza ubijenih i ranjenih pasa ostali krvavi tragovi na više lokacija.

 Jedan od ranjenih pasa je ležao deset sati prije nego što su ga pronašli aktivisti za prava životinja Ivana i Milan Begović.

 

 

Pas je uz pomoć hrvatskih kolega prevezen u Zagreb gdje će biti operisan. Zanimljivo je da ovo nije prvi put da se u gradu sistematski ubijaju psi, a ovaj put je prilika bila da se za nestanak pasa okrive poplave.

Ustreljivanje se dogodilo samo dva dana nakon što su zbog rizika od poplava u gradu prestala noćna dežurstva. Nekoliko dana ranije, u subotu, rijeka Sana je potopila dio grada u blizini Željezničke stanice i dio naselja Urije uz obalu. Veći dio grada je ostao sačuvan zahvaljujući gradskom keju i sistemu pumpi napravljenom poslije poplava iz 1955. te zalaganju sugrađana. Tokom noći od 16.05. do 19.05. u gradu su organizovana dežurstva radi dodatnih nasipa koja su završena u nedjelju naveče nakon što je nivo rijeka počeo da opada.

Sa prestankom opasnosti od poplave, grad je zadesila pucnjava. Pucnjavu je čulo više sugrađana između 5.30 i 6.00. ujutru, dok počinioci nisu za sobom počistili krvave tragove. Tokom dana se na Facebooku pronijela vijest i o ranjenom psu koji je kasnije prebačen za Zagreb. Pucnjava je samo posljednja u nizu nevolja koja je ovih dana u Novom zadesila pse. Tokom vikenda, voda je poplavila porodičnu kuću Begovićevih u kojoj je bio sklonjen veći broj pasa sa gradskih ulica.

Prema riječima aktivista, ova nije bio izolovan slučaj, a organizovana ubistva su se događala i ranije. Da se radi o sistematskoj akciji, kako tvrde aktivisti, govore i fotografije snimljene na gradskoj deponiji na kojima se vide tijela ubijenih pasa.

 

 

Iako nema dokaza ko ubija pse, jasno je da se poremećeni pojedinci ne bi zamarali sa sakrivanjem tijela. U gradu se govori da je za sve odgovorna gradska vlast, kojoj je ubijanje jeftiniji način rješavanja problema, umjesto zakonom propisanoga zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica.Mišo Kapetanović

 

 

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.