Veliko otkriće: Ruski naučnici uspjeli "vratiti vrijeme" pomoću kvantnog kompjutera

Naučnici su uspjeli promijeniti smjer kretanja vremena sa kvantnim kompjuterom u novom istraživanju koji kontrira običnim zakonima fizike.

BUKA portal / 13. Mart 2019

Foto: Ilustracija

 

Ovaj razvoj događaja također pomaže u boljem razumijevanju kvantnih kompjutera, te su naučnici koristeći elektrone i kvantnu mehaniku uspjeli vratiti vrijeme u eksperimentu čiji su rezultati ravni tome da razbijene kugle bilijara vratimo u prvobitnu formaciju trokuta.

Istraživači dolaze iz Moskve, tačnije iz Instituta za fiziku i tehnologiju, a asistirali su im kolege iz Švicarske i SAD-a. Očekuju da bi se ova tehnika mogla razviti i biti uspješnija i preciznija s vremenom.

"Kreirali smo stanje koje ide u suprotnom smjeru od normalnog termodinamičnog smijera u kojem ide vrijeme", rekao je doktor Gordey Lesovik.

"Vremenska mašina" je ustvari kvantni kompjuter kojeg pokreću elektronski "kubiti". Kubit je sklop informacija koje se opisuju sa brojevima jedan i nula. U istraživanju se kubiti mijenjaju u kompleksnu formaciju jedinica i nula. U ovom procesu se red gubi, baš kao i kada razbijete trokutastu formaciju kugli na bilijarskom stolu, prenosi Independent.

Zatim su napravili drugi program koji bi vratio nered u red, tj. koji bi vratio stvari u prvobitni oblik. To ustvari predstavlja povratak kubita u njihovu startnu poziciju.

Naučnici su shvatili da ako se radi sa samo dva kubita, "vraćanje vremena" ima 85 posto šansi da uspije. Kada se u eksperimentu koriste tri ili više kubita, šanse za uspjehom se smanjuju na 50 posto i dolazi do više grešaka.

Oni očekuju da će broj grešaka svesti na minimum s vremenom, te smatraju da bi ovo otkriće moglo biti praktično u razvijanju kvantnih kompjutera.

Klix


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.