Veljković za BUKU: Srbija i Republika Srpska slave nepostojeći praznik

"Ovo je jedan jeftini nacionalizam, a to je ono gdje se vlast u Srbiji i najbolje snalazi."

Slađan Tomić / 16. Septembar 2020

 

Srbija slavi jedan od najvažnijih dana u svojoj istoriji kada je probijen Solunski front. Po prvi put Srbija će taj dan obilježiti zajedno sa Republikom Srpskom i to u okviru „Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“. Svečana akademija održaće se večeras u Banjaluci. Kako Srbija može da slavi praznik kojeg nema u Zakonu o državnim praznicima Srbije i kako će ova proslava uticati na odnose Sarajeva i Beograda razgovarali smo sa novinarom iz Beograda Željkom Veljkovićem.

BUKA: U Zakonu o zastavi Srbije stoji da se grbom, zastavom i himnom Republike Srbije predstavlja Republika Srbija i izražava pripadnost Republici Srbiji. Ako bismo bili maliciozni, rekli bismo da Srbija na ovaj način izražava pripadnost Republike Srpske Srbiji, s obzirom da su zastave Srbije istaknute u Republici Srpskoj.

Nema zaista potrebe da budemo maliciozni, dovoljno je da budemo realni. Srbiji decenijama smeta kada Albanija slavi dan zastave, a slave ga svuda tamo gdje Albanci žive, pa i u Srbiji. Mnogima je u Srbiji smetalo što imamo albanske zastave u Bujanovcu ili Preševu svake godine kada se slavi Dan zastave.

Sada praktično to radimo sa srpskom zastavom i proslavljanje nekog jedinstva jeste legitimno, jeste istorijski utemljeno, jer dan proboja Solunskog fronta jeste veoma bitan datum u srpskoj istoriji. Međutim, taj praznik u svom nazivu sadrži i taj termin Dan zastave.

BUKA: U praksi, državni praznici su oni koji su definisani Zakonom o praznicima Republike Srbije. Ovdje to nije slučaj, je li onda praznik nezakonit?

Kada je riječ o Zakonu, u Srbiji je to vrlo jasno. Državni praznici uređeni su posebnim zakonom. U ovom slučaju to nije ispoštovano i meni je zanimljivo, jutros sam se probudio slušajući na RTS-u da Srbija i Republika Srpska slave „Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“. Ne slave, zato što zakon nije promijenjen, ovog praznika nema u Zakonu koji reguliše državne praznike. Ovaj zakon je oktroisan. Dogovorila su se dvojica političira - Vučić i Dodik, izašli su pred kamere i rekli „evo, dogovorili smo se“. Mi nismo vidjeli bilo kakav ugovor, sporazum, međudržavni ugovor, šta god. Nemamo nikakav pisani trag o tome, a sve i da imamo njihov ugovor, to nije postalo dio zakona. Ovdje je jasno da je riječ o oktorisanom Zakonu. Zašto, očigledno je potrebno i s jedne i s druge strane podizati tu nacionalnu svijest. Ovo je jedan jeftini nacionalizam, a to je ono gdje se vlast u Srbiji i najbolje snalazi.

 BUKA: Da li ovim činom Dodik i Vučić umanjuju značaj parlamenta?

U Srbiji se vlada tako što predsjednik kaže kako će se raditi i ovdje Parlament nije pretjerano potreban.

BUKA: Hoće li ovo dovesti do novih nesuglasica na realiciji Sarajevo-Beograd?

Čini mi se da su nesuglasice između Beograda i Sarajeva stvar za dnevno-političku upotrebu. Sjetimo se posjete Bakira Izetbegovića Beogradu, sjetimo se te lijepe i prijateljske šetnje Knez Mihailovom, sjetimo se razgovora sa prolaznicima. Čini mi se da imamo mnogo bolje odnose političara međusobno nego odnose država. Zašto je to tako, vjerovatno zato što je riječ o jednoj simbiozi gdje objema stranama odgovara da se podižu tenzije, jer kada pričate da vas neko ugrožava, onda se zaboravlja za neke druge, važnije teme. Čini mi se da ovo može da izazove reakcije u Sarajevu, ali sam siguran da će političke elite u Sarajevu i Beogradu ostati u dobrim odnosima.


Više iz ovog intervjua poslušajte u našem podcastu

 

 

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.