Via Dinarica postaje sve bolja - Zadovoljni planinari, zadovoljni domaćini

Kraj je septembra, ponedjeljak, skoro je podne, a u malom selu Alagina Reka na planini Rugova zelenoj od borova, uskoro će početi padati kiša.

BUKA portal / 07. Novembar 2019

Foto: RCC/Klicker


Fetije Nikiqi na šporetu na drva peče sirnicu, dok Hozefa Indorewala sa trijema gleda u nebo i razmišlja koliko su se visoko u planinu popeli njegovi prijatelji i koliko će pokisnuti u povratku na ručak.     

Fetije (46) i njen suprug Mustafa (58) vlasnici su prenoćišta na planinarskoj stazi Via Dinarica koja se proteže duž cijelog Zapadnog Balkana. Hozefa (29) je programer iz Njemačke koji je krenuo na dvosedmičnu kružnu planinarsku turu po Dinarskim Alpima od sela Theth u Albaniji, preko Plava u Crnoj Gori nazad do Tetha preko Alagine Reke na Kosovu*.    

Bolje staze za uzajamnu korist 

Hozefa i njegovih šest prijatelja prva su generacija planinara koji koriste novouređene, markirane i GPS lokatorima označene dionice staze Via Dinarica na Kosovu* koje su oživjele u junu 2019. godine kroz program dodjele grantova Evropske Unije za razvoj turizma koji realizuje Vijeće za regionalnu saradnju (RCC).  

„Sredstva koja smo dobili omogućila su nam da otklonimo nedostatke i uradimo osam novih dionica staze Via Dinarica koje sada Kosovo* bolje povezuju sa Albanijom i Crnom Gorom i pružaju bolji doživljaj planinarima," kaže Gramen Taraku iz Fonda za razvoj zajednica (CDF), jednog od korisnika programa dodjele grantova. 

„Novih pedeset kilometara staze koje smo uradili sada se nadovezuju na nekih 65 kilometara Via Dinarice na Kosovu*, 115km u Albaniji i 315km u Crnoj Gori i čine mrežu koja planinarima omogućava da istraže različite dijelove Prokletija."

 

 

Autentičnost privlači

Za Hozefa je ovo kasno septembarsko putovanje i planinarenje prva posjeta Zapadnom Balkanu. „Ljude sa Balkana sam prvi put sreo na fakultetu i uvijek sam želio da posjetim ovaj region, jer je djelovao pomalo misteriozno," kaže Hozefa.

Prema njegovim riječima Via Dinarica je nadmašila očekivanja. „Ovdje imate netaknutu prirodu i cijelo ovo mjesto nije uopšte pretrpano turistima kao što su Alpi. Balkan je zadivljujući. Dok prolazimo kroz mala sela srećemo ljude kao što su Fetije i Mustafa i jedemo autentičnu hranu. Upravo je jutros Mustafa pomuzao krave i kući donio 25 litara mlijeka i sada ćemo jesti pitu od sira koji je on proizveo. Nevjerovatno!" 

Hozefa je prvobitno planirao biciklističku turu koja je otkazana, pa se pridružio prijateljima na svoju prvu dugu planinarsku turu. Dok je danas odmarao njegovi prijatelji su isprobavali jednu od novih dionica staze koja je uređena uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju. Po povratku su bili mokri i gladni, ali na vrijeme za sirnicu i jagnjetinu sa povrćem. Zadovoljni. 

 

Posao se razvija i raste

Fetije i Mustafa nisu uvijek radili u sektoru turizma. Ona je bila domaćica, a on građevinski radnik, koji sada tečno govori njemački zahvaljujući radu u Švicarskoj. Živjeli su u Peći, gradu odmah podno planine Rugova.  

Prije nekih dvanaest godina Mustafa je odlučio da se vrati na planinu i oživi porodično imanje. Posavjetovani, počeli su da prodaju flije, tradicionalnu albansku pitu, rijetkim planinarima koji bi ponekad tuda prolazili i upravo je tu rođena ideja prenoćišta.  

Prije nekoliko godina počeli su nuditi potpuniji jelovnik i prenoćište. „U početku nismo imali dodatne krevete, samo madrace i mogli smo primiti najviše četiri gosta. Kako je, međutim, sve više posjetilaca počelo planinariti Via Dinaricom i mi smo počeli povećavati naše kapacitete," kaže Fetije. 

„Osim naše porodične kuće sada imamo i ovu kući iza i možemo ugostiti do 65 gostiju za jednu noć. Još uvijek nismo bili toliko popunjeni, ali jesmo imali večere za velike grupe od 50 osoba," zadovoljni su domaćini.

Planovi za budućnost 

Sa uređenjem novih ruta i većom promocijom Fetije očekuje i veći broj posjetilaca. „Planiramo da će nam u narednih pet godina biti potrebna dodatna dvadeset dva kreveta, kao i još ljudi koji će raditi sa nama." Fetiji i Mustafi trenutno pomažu njegov brat i snaha, kao i dvoje djece od 16 i 14 godina, koji sa njima rade ljeti, ali će im uskoro trebati više radnika.   

Nazmi Hasanramaj, vodič koji planinare često vodi preko Alagine Reke također ima potrebu za većim brojem radnika, u njegovom slučaju vodiča. „Tokom sezone nam nedostaje vodiča. Sa ovim poslom sam počeo 2005. godine. Posao je polako rastao i razvijao se, ali sada nam, s vremena na vrijeme, nedostaje kvalifikovanih vodiča."

Upravo će u tome Vijeće za regionalnu saradnju, uz podršku Evropske unije, nastaviti da bude aktivno i raditi na poboljšanju infrastrukture i promociji Via Dinarice u cijeloj njenoj dužini na Zapadnom Balkanu. Vijeće pomaže da se uspostavi regionalna upravljačka struktura Via Dinarice, a pomoći će i sa obukom vodiča. Fond za razvoj zajednica nastavlja sa radom u sličnom pravcu.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.