(VIDEO) Naučnik demonstrirao koliko je maska zaista efikasna

Doktor Rič Dejvis je na Tviteru pokazao rezultate dva eksperimenta koja dobro pokazuju kako maska blokira kapljice iz naših usta i grla kad kijamo, pevamo, govorimo, kašljemo.

BUKA portal / 30. Juni 2020

 

Baš to je tim redom radio Dejvis – prvo bez maske, a onda s maskom. Ispostavilo se da se bakterije najviše šire kad kijamo ili kašljemo, manje kad pevamo ili govorimo, ali maska je u svakom slučaju uspevala da ih potpuno zaustavi.

 

 

U drugom testu, Dejvis se bavio i distancom. Kašljao je na određenoj distanci prvo s maskom, a onda bez nje i posmatrao u kojoj laboratoriskoj posudi će se bakterije razviti.

 

Pokazalo se da ste bez maske, ako neka osoba kašlje (čak i na samo 15 sekundi), bezbedni tek na oko dva metra udaljenosti, dok s maskom nema opasnosti ni na manjoj distanci.

“Svestan sam da ovaj primer ne prikazuje širenje virusa, ali kolonije normalnih bakterija iz mojih usta i grla pokazuju kako se šire velike respiratorne kapljice, poput onih za koje se veruje da uglavnom šire kovid 19 i kako ih maska blokira”, napomenuo je Rič Dejvis, čiji je eksperiment izazvao veliku pažnju upravo zato što na jednostavan način ukazuje na važnost nošenja zaštitne maske u aktuelnoj situaciji.

 

 

Nošenje maski je od danas obavezno na teritoriji grada Beograda u gradskom prevozu i svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, juče je objavio krizni štab. Što se ostatka Srbije tiče, kako se navodi – najsnažnija preporuka svim građanima je da u svim zatvorenim prostorima i prevozu nose zaštitne maske, održavaju razdaljinu, koriste dezinfekciona sredstva i redovno peru ruke. Podsetite se kako se pravilno nosi maska.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.