VIDEO Ovako izgleda pogranično područje BiH i Hrvatske

Pogledajte video

BUKA portal / 20. Maj 2020

Bh. zvaničnici smatraju da susjedna Hrvatska, odnosno Hrvatske šume, već neko vrijeme sijekući drveće ulaze na teritoriju BiH. Zbog ovoga su reagirale i institucije BiH, piše Faktor

O ovom pitanju raspravljalo se i u Parlamentu BiH proteklih dana, a također, Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je informaciju od Hrvatske o aktivnostima u pograničnom pojasu.

Hrvatska tvrdnje o ulasku na teritoriju BiH opovrgava i poručuje da na taj način želi bolje kontrolirati ulazak ilegalnih migranata iz BiH.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je naglasila da razumije potrebu poboljšanja nadzora nad državnom granicom u oblasti kontrole ilegalnih migracija, koje su veliki sigurnosni izazov za sve zemlje u regionu, ali da se najbolji efekti na tom planu mogu ostvariti samo uz uzajamnu saradnju i blisku koordinaciju.

U Ministarstvu očekuju da će vlasti Republike Hrvatske predočiti zvanične informacije i upoznati institucije u Bosni i Hercegovini o mjerama i razlozima za poduzimanje određenih aktivnosti koje se različito interpetiraju u javnosti te u dobrosusjedskom maniru u što kraćem periodu dogovoriti obostrano prihvatljivo rješenje, navodi se u saopćenju MVP-a BiH.

VIDEO: Marko Dimic/PIXSELL


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.