VIDEO Pozvao poslanike da provedu jedan dan uz medicinsku sestru na teškim odjelima, pa da onda odlučuju o njenoj plati

Stavljena je cigla na papučicu gasa za odlazak medicinskih sestara i tehničara iz zdravstvenih ustanova Republike Srpske.

T.Čalić / 08. Oktobar 2019

"Udružimo se, neka se čuje naš glas, neka se čuje naš vapaj da mi volimo ovu zemlju, da ne želimo ići odavde, da ne želimo da ostavimo naše stare majke, očeve, rodbinu, ali mi imamo porodice, imamo djecu", poruka je Mirka Šerbedžije, predsjednika Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, zbog povećanje plata medicinskim sestrama i tehničarima za 50 KM. To je, kaže Šerbedžija, poslije 10 godina sramno i time je samo stavljena cigla na papučicu gasa za odlazak medicinskih sestara i tehničara iz zdravstvenih ustanova Republike Srpske.

U video poruci je, između ostalog, pozvao poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da dođu i provedu jedan dan uz medicinsku sestru na teškim odjelima- onkologije, hematologije, intezivne njege- da vide sa kakvim se sve izazovima susreću. Uvjeren je da će nakon toga imati posve drugačiju sliku kako i koliko treba povećati platu medicinskoj sestri i tehničaru. 

Ističe i da odlazak može zaustaviti samo duplo veća primanja, ali i usvajanje seta zakona koji bi regulisali sporna pitanja u zdravstvu Republike Srpske, poput Zakona o sestrinskoj djelatnosti kojim će se definisati ko je medicinska sestra, kako se školuje i gdje se zapošljava.
 

Podsjetimo od 1.oktobra je povećana cijena rada za radnike u zdravstvu u Republici Srpskoj, medicinske sestare  primaju od 50 do 60 maraka više, a ljekari za oko 200 maraka više. 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.