Vijeće ministara BiH ispunilo samo jedno obećanje za godinu dana mandata

Tokom prve godine svog mandata, Vijeće ministara BiH ispunilo je tek jedno od 198 obećanja partija koje su ga formirale, dok su provođene aktivnosti na ispunjavanju oko trećine datih obećanja.

BUKA portal / 23. Decembar 2020

 

U progresu je ispunjavanje pet obećanja, započet je rad na ispunjavanju njih 66, dok je jedno obećanje ocijenjeno kao zaustavljeno. Pokazali su to rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja političkih partija na vlasti na nivou BiH koji provodi inicijativa Istinomjer.

Vijeće ministara BiH formirano je 23. decembra 2019. godine od šest političkih partija, skoro 15 mjeseci nakon održanih Općih izbora u oktobru 2018. godine: Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS). Početkom juna ove godine Fahrudin Radončić, lider SBB-a, odstupio je sa pozicije ministra sigurnosti BiH, čime je ova partija ostala bez pozicija u ovom tijelu izvršne vlasti, a Istinomjer je pratio ispunjenost obećanja ostalih pet partija. Najviše obećanja na ovom nivou vlasti u svojim programima dali su SDA (89) i DF (87), dok su ostale partije dale mnogo manji broj obećanja: HDZ BiH (9), DNS (9) i SNSD (4).

Važno je napomenuti i da SNSD nije imao program za Opće izbore 2018. godine, te je njihova obećanja Istinomjer prikupio tokom izborne kampanje iz javnih istupa zvaničnika ove stranke. Inače, četiri obećanja ove partije odnose se na odbijanje daljeg napretka ka članstvu u NATO savezu, ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH, kao i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Tradicionalno, najveći broj datih obećanja zabilježen je u oblasti ekonomije (83), a tokom prve godine mandata Vijeća ministara BiH vršene su aktivnosti na ispunjavanju njih 21, dok nije bilo napretka na ispunjavanju čak 61 obećanja, te su ona dobila ocjenu nije započeto. U ovoj oblasti zaustavljeno je obećanje DF-a o otvaranju novih radnih mjesta, s obzirom na to da je, usljed pandemije COVID-19, nakon višemjesečnog rasta, došlo do pada zaposlenosti u cijeloj zemlji.

Među započetim obećanjima u ovoj oblasti našla su se ona o gradnji Koridora Vc, povećanju prosječnih plata, usvajanju strateških dokumenata, ali i o investicijama u infrastrukturu.

U oblasti državnog uređenja dato je ukupno 43 obećanja, od kojih je u prvoj godini mandata rad započet na 20, dok je jedno obećanje ocijenjeno kao ispunjeno. Aktivnosti na preostala 22 obećanja nisu započete. Ispunjeno obećanje odnosi se na implementaciju Političkog sporazuma za Grad Mostar, Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH-Grad Mostar-MODEL B i Statuta Grada Mostara, kojim su stranke potpisnice usaglasile model Izbornog zakona BiH, odnosno način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po gradskim područjima, kao i izmjene Statuta Grada Mostara. Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH – Grad Mostar – MODEL B ključni je dio je Sporazuma kojim se provodi presuda Ustavnog suda BiH od 26. 11. 2010. godine, a kojom je djelimično usvojen zahtjev Kluba poslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti odredaba člana 19.4. Izbornog zakona BiH i člana 17. Statuta Grada Mostara. Druga obećanja na kojima su provođene aktivnosti tokom prve godine mandata u ovoj oblasti odnose se na reformu javne uprave i ocijenjena su kao započeta zbog napretka koji je ostvaren usaglašavanjem Akcionog plana za reformu javne uprave. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je u decembru 2020. godine Odluku o usvajanju Akcionog plana za reformu javne uprave, kojim će biti realizirani ciljevi i mjere definirani Strateškim okvirom za reformu javne uprave do 2022. godine.

Ostatak vijesti čitajte na Istinomjeru.


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.