Više od 500 vatrogasaca bori se protiv šumskog požara u južnoj Francuskoj

Više od 500 vatrogasaca u četvrtak su pokušali da suzbiju požar koji se širio kroz borovu šumu u južnoj Francuskoj, dok zvaničnici upozoravaju da bi snažni vjetrovi mogli omesti napore da se plamena stihija stavi pod kontrolu.

BUKA portal / 15. August 2019

 

Oko 900 hektara šume je uništeno otkako je požar izbio u srijedu popodne na planinskim obroncima u departmanu Aude, stotinjak kilometara južno od  Toulousea.

Zapovjednik vatrogasne brigade Audea, Philippe Fabre, izjavio je za AFP da je u četvrtak ujutru zabilježen "neznatan predah" kada su vatrogasci suzbili napredovanje vatre. 

On je, međutim, kazao kako se očekuje da vjetrovi tokom dana dostignu brzinu do 160 kilometra na sat i da će napori biti usmjereni na "gašenje najtežih žarišta i sprečavanje novih plamenova u teško dostupnim regijama".

 Nije javljeno o povrijeđenim ljudima niti o uništenim kućama, iako su 22 osobe evakuirane iz svojih domova u zajednici Val-de-Dagne.

Vatrogasci su spriječili vatru da se domogne kuća, ali je okolna vegetacija uništena. Moramo evakuirati sve naše konje i magarce - izjavio je gradonačelnik  te zajednice,  Christian Lacube.

Uzrok izbijanja požara još nije poznat, iako su vlasti upozorile na ekstremno sušne uslove širom većeg dijela južne Francuske nakon višesedmične suše.

- Ovaj se požar pokazao kompliciranim jer je brojnim regijama veoma otežan pristup, nema mnogo prohodnih cesti - izjavila je  Anne Laybourne, šefica kabineta vodećeg vladinog zvaničnika u regiji za AFP.

Tri kanadera izbacivala su vodu na plamenu stihiju, dok su još dva na čekanju.

Oko 450 vatrogasaca također se borilo s požarom u blizini Beziersa duž mediteranske obale koji je izbio u srijedu, iako zvaničnici tvrde da je stavljen pod kontrolu u četvrtak nakon što je progutao oko 250 hektara zemljišta, prenosi AFP.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.