Vlada Republike Srpske raskinula ugovor sa Batagonom

Vlada Republike Srpske stavila je danas van snage Memorandum i zaključke, ranije potpisane sa kompanijom Batagon, potvrđeno je u Vladi Srpske.

BUKA portal / 12. Juli 2019

Iz Vlade je potvrđeno da se ugovor raskida, jer Batagon nije u predviđenom roku ispoštovao obaveze.

Vlada Srpske negativno je odgovorila, nakon što je švajcarska kompanija Batagon od Vlade, uprkos ranije dogovorenom smjeru djelovanja, zatražila da kupi potraživanja samo jedne institucije Srpske od Fabrike glinice Birač, a u kasnijim periodima parcijalno otkupljuje i ostala potraživanja.

U odgovoru Vlade Srpske na ovakve zahtjeve potencijalnih partnera jasno se navodi da ovakvim uslovima nisu zadovoljni i da se ponuda u vidu parcijalnog plaćanja odbija. - Prema ranije potpisanom Memorandumu i zaključcima Vlade Srpske, Batagon može da plati potraživanja u cjelosti, a ukoliko se to ne prihvati i ukoliko iz ove kompanije ostanu pri stavu da žele parcijalno plaćanje, naredni korak morao bi biti raskid ugovora - saopšteno je ranije iz Vlade Srpske.

U odgovoru Vlade, takođe, stoji da u ponudi koju je Batagon ovoj instituciji stavio na razmatranje, Memorandumu, kao i svim zaključcima Vlade Srpske, nedvosmisleno definisano da je na otkup stavljen pun iznos potraživanja, te da svaka druga ponuda dovodi u pitanje realizaciju otkupa potraživanja. - Pomenućemo još jednom i da su Vam u momentu Vaše ponude bile poznate sve pravne okolnosti u vezi sa sudskim postupcima koji su se vodili u vezi sa predmetnim. Kako ste i samo naveli u Vašem aktu da je Batagon Internationa AG čvrsto opredijeljen da uspješno realizuje predmet potraživanja, ona su moguća u okviru pomenutih dokumenata – Memoranduma o razumijevanju zaključen između Vlade Srpske i društva Batagon International AG i zaključaka Vlade Srpske - navedeno je u odgovoru Vlade. Švajcarska kompanija Batagon od Vlade Srpske u proteklom periodu je otkupila 43 miliona KM potraživanja Srpske od fabrike Birač u stečaju.


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.