Vladimir Kovačevič izabran za novinara godine: Sloboda medija u RS je ugrožena, moramo se boriti za nju

Ove godine dobitnik godišnje nagrade Kluba novinara Banjaluka je novinar BN televizije i portala Gerila.info Vladimir Kovačević.

Foto: BUKA

 

Kovačević je izabran jednoglasnom odlukom žirija koji je to saopštio na tradicionalnoj manifestaciji Kluba novinara Banjaluka "Off The Record", druženju koje se održava po sedmi put.

Kovačević se obratio prisutnima i izjavio da se ne slaže sa odlukom žirija jer je mnogo novinara koji su radom više zaslužili nagradu ove godine, ali da ipak razumije odluku žirija.

Naglasio je da se svi zajedno moramo boriti za slobodu medija u Republici Srpskoj koja je sve više ugrožena i da su neki od onih koji ugrožavaju medijske slobode bili prisutni i na zabavi za novinare.

U Klubu novinara Banjaluka kažu da se Kovačević kao dugogodišnji novinar, koji je javnosti prepoznatljiv po istraživačkim i kritičkim tekstovima i televizijskim prilozima, i u prethodnim godinama nalazio u najužem izboru za nagradu.

"Kao posljedica njegovog rada u prethodnom periodu, naše priznanje preduhitrio je brutalan napad onih koji su u Vladimiru Kovačeviću prepoznali metu, krivca, prijetnju koju treba ućutkati, ukloniti, eliminisati. Napad na Kovačevića bio je napad na novinare, pokušaj ubistva Kovačevića pokušaj je ubistva i novinarstva kakvo je očigledno nepoželjno u društvu ispunjenom nasiljem, bezakonjem, haosom. No, odgovor Vladimira Kovačevića koji se nije uplašio, ustuknuo, zaćutao, pobjegao, već nastavio da izvještava i istražuje sa istom, ako ne i većom odlučnošću, entuzijazmom, odgovornošću, je odgovor kakav i mi želimo da pošaljemo. Ne možete nas spriječiti da radimo svoj posao", saopštio je Klub novinara Banjaluka.

Podsjetimo da je Vladimir Kovačević je brutalno napadnut 26. avgusta prošle godine. Za pokušaj ubistva optužen je Marko Čolić, kojem je suđenje u toku, a osumnjičen je Nedeljko Dukić koji je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Do sada nisu otkriveni nalogodavci ovog napada kao ni motiv napada.

U nedavnom razgovoru za BUKU Kovačević je rekao da je sloboda medija od suštinskog značaja za normalan razvoj jednog zdravog društva.

„Kao što je važna i sloboda pravosuđa, policije i ostalih institucija koje treba da upravljaju društvom u najboljem interesu i građana i društva. Društva koja nemaju ništa od ovoga, a sve je bitno, su osuđena na propast. Novinari su psi čuvari demokratije i kao takvi nisu prihvatljivi mnogima, problem je kada su ti kojima to nije prihvatljivo većina i kada su gospodari života u jednom društvu“.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.