VLADIMIR MATIJANIĆ Znate li kako je biti СРБИН u Hrvatskoj? Slavonski sezonci sad znaju

ZNATE li kako je biti СРБИН u Hrvatskoj? Tako da ćete dobiti batine govorite li ekavicom, na primjer, u pitomom Supetru na otoku Braču gdje je najveća ratna trauma početkom devedesetih bila raspodjela srpskih vikendica izbjeglicama hrvatske nacionalnosti.

BUKA portal / 10. Juni 2019

 

Znate li kako je biti СРБИН u Hrvatskoj? Tako da ćete u pitomom Supetru dobiti po glavi jer ste u sitan sat pričali na javnom mjestu i to točno četiri mjeseca nakon što su igrači Crvene zvezde napadnuti na splitskoj Rivi jer su htjeli popiti kavu.

Znate li kako je biti СРБИН u Hrvatskoj? Tako da će napad na ljude koji su u Supetru govorili ekavicom prešutjeti valjda kompletna hrvatska politička elita zabavljena internim intrigama i trkom za rejtinzima u čemu joj zaštita prava Srba na normalno postojanje može samo zasmetati. Do ovoga časa, a ponedjeljak je popodne, osim nedvosmislene reakcije supetarske gradonačelnice, o divljaštvu u Supetru nitko se nije oglasio. Šuti se stoički, od vrha države naniže.

Znate li kako je biti СРБИН u Hrvatskoj? Tako da vas mrzi dvadesetdvogodišnji kreten, a jedan od napadača na Srbe u Supetru ima 22 godine. Dakle, kreten rođen dvije godine nakon rata, tj. nakon što je broj Srba u Hrvatskoj sveden na matematički zanemarivu manjinu. Tako da ste opkoljeni prezirom i mržnjom koji se uzgajaju vrijedno i brižno. Desetljećima. Po sakristijama, udrugama i kabinetima, na predsjedničkim inauguracijama u društvu filonacista i ratnih zločinaca.

Ako ne znate kako je biti СРБИН u Hrvatskoj, stavite se u kožu mladih sezonskih radnika iz Slavonije izudaranih u Supetru ili vaterpolista napadnutih na Rivi. Ili Splićana, Srba i normalnih pripadnika svih nacija, koji su 10. travnja, na primjer, slušali kako momci u klubu navijača lokalnog prvoligaša slave uspostavu endehazije uz kolektivno pjevanje u slavu Maksovih mesara. Pokušajte zamisliti kako izgleda biti objekt mržnje, a ne biti nikome ni kriv ni dužan zbog bilo kakve traume ili frustracije.

Biti СРБИН u Hrvatskoj 2019. godine, pod vlašću uglađenog europejca Andreja Plenkovića i ambiciozne Kolinde Grabar-Kitarović, izgleda, da se ne zafrkavamo, jezivo. To znači živjeti u državi gdje ti neki kreten uvijek može razbiti glavu zato što ga provocira tvoje ime, prezime, govor, postojanje, a da ni sam kreten, zapravo, nema pojma zašto ga provocira tvoje ime, prezime, govor, postojanje...

Dvadeset i četiri godine nakon rata u ovoj je državi sve manje nade za bilo što, osim za kretene kojima smetaju nečiji govor, ime i prezime te one koji ih podržavaju. Otvoreno ili šutnjom, svejedno.

Eto, tako je biti СРБИН i čovjek u Hrvatskoj.

 

PREUZETO SA Index.hr


Buka preporuka

Kolumne

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.