Vladimir Selec o polumaratonu u Banjaluci: Moram da odbranim ono što smo stvarali svih ovih godina

U ovom trenutku u Banjaluci su zakazana dva peta jubilarna polumaratona u Banjaluci. O tome šta se dešava sa polumaratonom koji svake godine privlači sve veći broj trkača govori nam Vladimir Selec, direktor polumaratona u Banjaluci.

Maja Isović Dobrijević / 05. Decembar 2018

 

Vladimire, za početak, možeš li nam reći šta se dešava iza kulisa organizacije polumaratona u Banjaluci, jer su u ovom trenutku najavljena dva polumaratona, jedan 20. aprila, a drugi 12. maja i oba se predstavljaju kao peti jubilarni polumaraton u Banjaluci?

Moram da kažem da za mene postoji samo jedan polumaraton, polumaraton koji iza sebe ima 4 fantastična izdanja, polumaraton koji se tradicionalno događa u maju, kada je Banjaluka najljepša - Banjalučki polumaraton. To je polumaraton koji je osim toga što je postao jedna od najbolje organizovanih trka u BiH, pa i u regiji, postao i vlasništvo Banjaluke i Banjalučana. Bio bih slobodan da ga nazovem dobri duh Banjaluke, sa svim pozitivnim što nosi, zdrav događaj i najbolji promoter kojeg jedan grad može da ima.

Što se tiče druge trke, nemam ništa protiv održavanja još mnogo kvalitetnih trkačkih događaja u Banjaluci, jer mislim da to doprinosi trkačkom pokretu. Sa druge strane, trebamo se zaista upitati koji je motiv organizatora da pravi još jedan polumaraton tako blizu tradicionalnog Banjalučkog polumaratona? Između ostalog, da se nezakonito koristi našim logotipom za promociju svog događaja i na kraju ga naziva nastavkom Banjalučkog polumaratona?

Kako je došlo do razdvajanja među samim organizatorima trke, u čemu je došlo do nesuglasica?

Nismo mogli da prihvatimo da večernji koncerti zauzmu centralno mjesto na događaju Banjalučkog polumaratona. Uspjeh i popularnost Banjalučkog polumaratona je stvorena na filozofiji trčanja kao načina života, trčanja koje mijenja svijest, trčanja koje uz sebe ne nosi nijednu negativnost, osim ako je sami ne proizvedemo. Trčanje koje mijenja grad nabolje, pravi grad gradom, dovodi nam goste i čini grad popularnijim u svijetu. Zar to sve opteretiti noćnom zabavom, koja evidentno nije kompatibilna sa našim događajem. Smatramo da noćne festivalske zabave treba da postoje, ali to nije “naša” stvar. Većina nas u TRK-u i organizaciji Banjalučkog polumaratona je mislila da ovo ne smije biti dio Banjalučkog polumaratona, a kamoli fokus. Smatrali smo da je u interesu Banjalučkog polumaratona da ostane dominantno sportsko rekreativni događaj. Banjaluka ima dovoljno festivala, koncerata i sličnog, ali vrlo malo kvalitetnih sportsko-rekreativnih sadržaja. Kao što je poznato, a to sam više puta ponovio, da su u svim velikim svjetskim gradovima jedni od najznačajnih godišnjih, tradicionalnih događaja upravo trke ovog tipa, maratoni i polumaratoni. O nepravilnim i nezakonitim radnjama Run&More-a ne bih ovog puta.

Da li ste pokušali na prijateljski način da se razdvojite sa organizatorima Run&More Community tima?

Pa naravno, to smo pokušavali do zadnjeg trenutka, smatrali smo da se može naći kompromis, ali iskreno nije bilo ni malo interesa za to sa njihove strane. Stalno nam je ponavljano da je to sve njihovo i da će oni odlučivati o budućnosti Banjalučkog polumaratona.

Koliko će se ova situacija odraziti na samu organizaciju polumaratona, imajući u vidu da su svi bili zadovoljni samom organizacijom događaja od prvog do četvrtog izdanja?

Mi se maksimalno koncentrišemo na organizaciju petog jubilarnog Banjalučkog polumaratona i to je naš jedini cilj. Radićemo danonoćno da to bude najljepši, najsvečaniji i najbolje organizovani Banjalučki polumaraton do sada. U organizaciju je uključen više iskusnih profesionalaca nego ikad.
Poruke podrške nam stižu sa svih strana. Ljudi vide nepravdu i žele da pomognu. Tu govorim prevashodno o ljudima iz trkačke zajednice ali i ostalima. Tu su organizatori, direktori trka i obični trkači. Želim da im se ovog puta, kao i svim drugima koji nam pružaju podršku od srca zahvalim.
Mi iz naše organizacije, idemo po  BiH i regiji, dajemo podršku drugim trkama. Tako su i mnogi organizatori trka nama dolazili u ispomoc svih ovih godina. Zasučemo rukave pa se uključimo gdje treba. Od najprostijih zadataka do najkomplikovanijih. I to je dio te trkačke zajednice o kojoj stalno pričamo. Trčanje koje spaja ljude i narode.

Jeste li već bili u kontaktu sa sponzrima i Gradom, šta oni kažu za ovo šta se dešava, da li je sve dovelo do određene zabune?

Naravno da jesmo. Načelna podrška Grada postoji, ali su i oni zbunjeni novonastalom situacijom i aktivnostima Run’and More-a. Sponzori su nas prepoznali kao glavne organizatore i stali uz nas, a javljaju se i novi.

Kako se ti, kao neko ko je bio idejni pokretač ovog događaja i direktor trke svih ovih godina osjećaš zbog svega šta se desilo?

Osjećam se i postavljam tako da moram da odbranim ono što smo stvarali svih ovih godina. Posljednje četiri godine života sam uložio u ovo. To najbolje znaju moja supruga i djeca, kroz šta sam ih sve proveo, ali sve za najviše ciljeve. Nisam tražio ništa niti očekivao ništa. Ono u šta vjerujem svim srcem, sam želio da poklonim svom gradu. Sada je to napadnuto i pokušava se sve okrenuti naopačke. Borim se do kraja pa ćemo vidjeti. Nadam se da će Banjalučani to prepoznati i stati uz ideju originalnog Banjalučkog polumaratona.

Ovo su situacija koje, da su normalne okolnosti, ne bi trebale ni doći u javnost, ne bi trebalo da se odrazi na trku i trkače. U tom svjetlu, šta trkači mogu očekivati 12. maja u Banjaluci?

Mogu očekivati ono što su dobijali svih ovih godina, top događaj svjetskog nivoa, samo Banjalučki događaj posvećen Banjalučankama i Banjalučanima, a otvoren i gostprimljiv prema svima koji žele da dodju i učestvuju.

I na kraju, koja je tvoja poruka trkačima?

Trčite redovno, imajte plan treninga i cilj. Donesite neku dobru medalju sa neke atraktivne i dobro organizovane trke, osjetite duh tamošnjeg grada i trčanja. Ili ustvari, samo dodjite 12. maja 2019. na Banjalučki polumaraton, jer ćete sve to imati kod svoje kuće.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.