Vodeći njemački virusolog poziva na okončanje politike zabrane u pandemiji, preporučuje povratak normalnom životu!

Smrtnost od koronavirusa u stvarnosti je mnogo niža od očekivane i društvo se pretjerano boji: "Moramo prestati pretjerivati". Hendrik Streeck stoga preporučuje povratak u normalan život.

BUKA / E.P. / 06. Oktobar 2020

Direktor Instituta za virusologiju Univerzitetske bolnice Bonn Hendrik Streeck kritizira činjenicu da u Njemačkoj postoji "previše straha" u borbi protiv pandemije korone. Rizik od bolesti COVID-19 sada se lako može izračunati i više ne legitimizira pretjeranu politiku zabrane, rekao je Streeck u Hamburgu.

Trenutno je u Njemačkoj potpuno normalna stopa smrtnosti. U toplotnom valu 2018. godine i talasu gripe 2017. godine višak smrtnosti viđen je mnogo jasnije. "Imamo posla s ozbiljnim virusom, ali više ne smijemo pretjerano dramatizirati ovaj virus."

Streeck je naglasio da je smrtnost ljudi zaraženih koronom mnogo niža nego što se strahovalo u proljeće. "Ovaj virus je fatalan za samo neke. Baš kao i mnogi drugi virusi", rekao je Streeck.

Sve veće znanje o nauci treba dati hrabrost: Gotovo da nema prenosa putem objekata. Takođe je malo rizika od zaraze u uobičajenom svakodnevnom poslovanju - na primjer u maloprodaji. Mnoge infekcije bile su potpuno bez simptoma. Samo pet posto zaraženih treba kliničku njegu, daleko manje  njih zahtijeva intenzivnu medicinsku njegu.

Streeck se zalaže za kraj krize i panike, a bavljenje virusom mora preći na normalno upravljanje rizikom, kao i sa mnogim drugim rizicima u životu. Pobuđivanje strahova je pogrešan način, jer dijeli društvo i slabi prihvaćanje odgovorne svjesnosti.

Zahtjevi za maskama, na primjer na svježem zraku, su besmisleni. "Potrebna nam je promjena u upravljanju krizama. Ne smijemo upravljati krizom, moramo pronaći rješenja. Pažljivo pragmatična rješenja", preporučuje virolog.

Streeck zagovara "novu rutinu". Treba se čuvati, ali naučiti se pametno nositi s rizikom. Ako javni događaji slijede dobre higijenske koncepte, trebalo bi im se također omogućiti da funkcionišu. "Ne možemo pritisnuti dugme za pauzu u životu i vjerovati da će virus tada biti gotov", upozorava Streeck.

Streeck upozorava na zabludu da se nekako može pobijediti virus. 

"Ni najteže zaključavanje neće uspjeti u tome. Nakon drugog slijedi i treći i četvrti val infekcija. Mi smo u trajnoj valu. Moramo se pomiriti s tim, virus će postati normalan dio našeg života." rekao je on.

"Virus ne može biti naš pad" kaže Sreeck.

 

Prevod BUKA

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.