Vojko V za BUKU: Stalno se mijenjam. Sve drugo bi bilo apsurdno

Andrija Vujević muzikom se bavi od srednje škole, a u ozbiljnije hip-hop muzičke vode ušao je uživo repajući u radio emisiji lokalne splitske radio stanice koristeći umjetničko ime Nebu.

Ernest Bučinski / 20. Juni 2019

 

Popularnost je stekao u splitskoj grupi “Dječaci” u kojoj je nastupao pod imenom Vojko. “Dječaci” su jako brzo postali hip-hop atrakcija na prostorima ex-Yu, a njihova pjesma “Lovrinac” pravi mega hit koja do danas ima osam i po miliona pregleda na Jutjubu.

Ovaj bend je prestao sa radom 2018. godine kada Andrija pod imenom Vojko V započinje solo karijeru. Objavljivanjem pjesme “Zovi čovika” Vojko V najavljuje projekat koji će napraviti bum na regionalnoj muzičkoj sceni, a to potvrđuje hitovima “Ne može” i “Kako to” s njegovog albuma prvenca, koji mu je ove godine donio i dva Porina. Popularni Vojko V svojim nastupom obradovaće i Banjalučane 28. juna kada će u okviru festivala “Banjalučki dani muzike” nastupiti na tvrđavi Kastel. Povodom tog nastupa Vojkom V dao je intervju za BUKA magazin.

Da li si se navikao sam nastupati na bini i koliko je taj posao teži od onog kada si na stejdžu bio sa ekipom iz Dječaka?

Mislim da sam se sa vremenom uhodao u nastupanje nego prije. Malo je drugačije kad imaš još dva lika do sebe na pozornici da vodite show, pogotovo uz pratnju benda koji smo prije imali. Zahtijevnije je fizički, ali mi je drago da je ispalo tako, mislim da me situacija natjerala da se više posvetim samom nastupu i komunikaciji sa publikom.

Jesi li se nadao da će tvoj solo projekat imati ovoliki uspjeh nakon velike popularnisti koje si postigao i sa Dječacima?

Nadao se jesam naravno, ali nisam očekivao. Jednostavno sam dao sve od sebe u tom trenutku da napravim što bolji album i da odradim spotove i produkciju na profesionalnom nivou.

Dobio si dva Porina. Šta ti znače te nagrade?

Moj moto je ako bilo tko ima nagradu za mene, meni je to dobro, tj. Ne može biti loše. Takve službene nagrade znače ljudima i to automatski onda znači i meni. Muzika je tip aktivnosti gdje je teško objektivno procijeniti rezultate, tako da postoje ljudi kojima nagrade, top ljestvice i takve stvari olakšavaju da znaju šta se događa.

Da li te je populatnost promijenila ili misliš da si ipak ostao onaj stari Andrija Vujević kada se i nisi bavio glazbom?

Bavim se glazbom od 14-te godine života i od tada sam se u glavi promijenio barem desetak puta, mijenjam se i sada, sve drugo bi bilo apsurdno.

 

 

Da li je Vojko V. zapravo tvoj alter ego?

To ime je davno bilo koncipirano kao nekakav alter-ego za izbacivanje vulgarnijih rima, ali ime je u međuvremenu sraslo samnom i postalo je neodvojivo od mene.

Sa kim si iz regionalne hip-hop scene naročito dobar?

Sa DJ VRH-om

Kako nastaju tvoje pjesme? Da li prvo smišljaš tekst ili repaš na zadanu temu?

Obično prvo štancam muziku pa onda preslušavam tu muziku i pokušavam čuti šta bi tekstualno pasalo na "vibe" instrumentala. Postoje rijeđi slučajevi, kao kod pjesme "Kako To", kad je tekst važniji od muzike i prvo pišem tekst pa onda oko teksta baziram muziku.

Šta je za tebe bavljenje muzikom? Da li zabava, potreba da se nekom nešto kaže, da li zarađivanje novca ili nešto bez čega ne bi mogao funkcionirati u životu?

U jednom intervjuu sam rekao da je za mene glazba ozbiljna igra, i još uvijek stojim pri tome. Osim šta se zabavljam dok radim muziku, zabavljam i publiku, prodajem tu zabavu i zarađujem novac da nahranim sebe i obitelj. Mislim da mi je ovakva aktivnost potrebna, jer mi se čini da bi inače bio znatno nestabilnija osoba da ne izbacujem gluposti iz glave i dobivam aplauz publike za to.

Imaš li spremne pjesme za sljedeći album i da li misliš da ćeš tvoje buće pjesme moći parirati hitovima kao što su "Kako to" ili "Ne može"?

Nemam pjesme spremne jer trenutno imam po deset nastupa mjesečno i to crpi apsolutno svu energiju iz mene. Imam spreman single za jesen i par skica za iduće singlove, ne planiram forsirati drugi album izdati u komadu jer dok ga izdam, nitko me se više neće sjećati.

Krajem ovog mjeseca nastupate u Banjaluci, na festivalu „Banjalučki dani muzike“. Imate li šta da poručite ljudima koji će doći na taj koncert?

Da dođu na koncert i zabave se s nama.

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.