Volite rješavati kvizove na Facebooku? To bi vas moglo skupo koštati

Saznajte više informacija...

BUKA portal / 23. August 2019

 

Facebook osim standardnih opcija, nudi mnogo zabavnog sadržaja pa su već neko vrijeme popularni razni kvizovi koji vam proriču budućnost, pokazuju kako ćete izgledati za 30 godina i slične stvari. Ipak, koliko god djelovali bezazleno, igranje takvih igrica i kvizova moglo bi vam stvoriti probleme.

 

Ako niste pažljivi s načinom na koji koristite Facebook, vaši lični podaci mogu pasti u ruke hakera. Prema CommonSenseMedia, hakeri mogu stvoriti te kvizove da bi od vas nabavili privatne podatke kako bi hakovali vaše račune ili ukrali identitet koristeći se ličnim podacima koje im pruža Facebook.

Uz to, takvi kvizovi mogu vas dovesti do web stranica s virusima ili opasnim sadržajem. 

Prema nedavnom izvještaju CNN-a, ova se praksa koristila u nedavnom skandalu u kojem su ukrajinski hakeri upotrebljavali Facebookove kvizove za instaliranje opasnih proširenja na pregledniku.

Najbolji način da se zaštitite je da ozbiljno shvatite Facebook prevare i samo kliknete na poveznice u koje definitivno imate povjerenja. 

Da biste ostali sigurni, možete prijaviti sumnjive poveznice i izbjeći web stranice koje vas prisiljavaju da se prijavite ili zatraže dodatnu adresu e-pošte. To što prijatelj dijeli poveznicu ne znači da joj možete vjerovati; ako nešto izgleda sumnjivo, nemojte kliknuti.

Ako ste i dalje zabrinuti zbog zaštite svojih podataka na Facebooku, postoje drugi načini zaštite. Možete provjeriti svoje postavke privatnosti pomoću Facebookovog alata "Vaša privatnost" i prestati koristiti Facebook za prijavu u druge aplikacije.

(Index.hr)


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.