Vrijednosti koje nosimo iz porodice su baza za žene liderice koje mijenjaju sistem

Strah od sistema je neprihvatljiv

BUKA portal / 13. Novembar 2020

 

„Moja osnovna vodilja tokom tužbe za mobing koju sam podnijela i u konačnici dobila, bila je da pokažem da u ovoj državi postoje zakoni koje svi moraju poštovati bez obzira na funkciju i položaj. Važno mi je bilo da pokažem da se može dobiti proces protiv nadređenih, pogotovo u javnoj upravi, da ohrabrim mnoge koji prolaze kroz slično ili isto iskustvo, koje je sada konačno iza mene“, istakla je Dunja Pejić, jedna od uspješnih, hrabrih žena koje su dio kampanje „Ja glasam za žene“.

Nekoliko dana pred lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, važno je birati ne samo žene nego i one koji će se na odgovoran i častan način ophoditi prema svojim kolegama i kolegicama.

Kako ističe Dunja, društvo bi trebalo da ima podsticajnu ulogu da ohrabri ljude da se bore za svoja prava, međutim, budući da to nije slučaj, odgoj i vrijednosti kojima su ljudi još kao djeca naučeni u mnogome određuje njihovu spremnost i hrabrost i za ovakve životne bitke. „U porodici pravnika u kakvoj sam odrasla često se pričalo o pravu, pravdi, jednakosti i danas sam osoba koja je još u djetinjstvu ohrabrena da kažem šta mislim, bez obzira hoću li dobiti podršku ili ne, te da se bez straha borim kako za svoja tako i tuđa prava“, objašnjava Dunja, inače magistrica turizma i kulturne industrije.

 

„Iako smo odrasle u porodici u kojoj se ravnopravnost podrazumijevala vremenom, a pogotovo otkako sam otvorila svoju advokatsku kancelariju sam shvatila da me stranke, pa čak i žene drugačije posmatraju i da je biti žena u dominantno muškoj profesiji zaista teže“, ističe Vanja Pavlović, Dunjina mlađa sestra, ali ona koja je uvijek bila zadužena za racionalniji pristup stvarima. Kako kaže, Dunja se uvijek rukovodi srcem, što ju je često i nerviralo, ali je shvatila da je upravo u tome Dunja našla snagu da izdrži tešku pravnu bitku kako bi svojim primjerom pomogla drugima.

„Njena hrabrost me naučila da voditi se srcem znači učiniti ispravnu stvar i da bez učešća srca nema ni borbe za pravdu“, ističe Vanja naglašavajući koliko je važno biti hrabar u zauzimanju za svoje principe, jer se samo tako može mijenjati sistem. Također, napominje kako je u tom procesu važno vaspitavanje na drugačiji način, edukacija žena te u konačnici ekonomsko osnaživanje bez kojeg nema ravnopravnosti.

Kampanja "Ja glasam za ženu" podržana je od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Vlade Švicarske i Vlade Kraljevine Nizozemske, a implementira je Westminster fondacija za demokratiju u partnerstvu sa CEI Nahla. Inicijatori ove ideje pozivaju organizacije civilnog društva, institucije, političke stranke, medije, predstavnike međunarodne zajednice, te sve pojedince širom zemlje da se uključe u kampanju i doprinesu napretku bosansko-hercegovačkog društva. Više o ženama iz cijele Bosne i Hercegovine i njihovim inspirativnim pričama može se naći na zvaničnim profilima na društvenim mrežama Kampanje Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.

 


Buka preporuka

Izbori u BiH

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.