WHO: Nema znakova da je covid-19 sezonska bolest, ovaj virus se ponaša drugačije

Stručnjake brine što će se na zimu spojiti gripa i koronavirus

BUKA portal / 28. Juli 2020

 

Čini se da godišnja doba ne utječu na razvoj pandemije koronavirusa, navela je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i upozorila da je pogrešno vjerovati da smo ljeti zaštićeniji.

"Čini se da godišnja doba ne djeluju na prijenos virusa, koji je usmrtio više od 650.000 osoba u svijetu i zarazio više od 16 milijuna", izjavila je glasnogovornica organizacije Margaret Harris na kratkom virutalnom briefingu.

Kao primjer je navela da je u jednoj od najzahvaćenijih zemlja na svijetu, Sjedinjenim Državama, sada ljeto, a drugi najpogođeniji je Brazil gdje je zima.

"Izgleda da se dugo zadržalo uvjerenje da je virus sezonski, ali moramo zapamtiti da se radi o novom virusu i makar se radi respiratornom virusu, koji su povijesno sezonski, ovaj se ponaša drugačije", inzistirala je.

Podsjetila je na uvjerenje da je opasnost od zaraze manja ljeti i ponovila da je "ljeto problem, jer taj virus voli sva godišnja doba".

Napomenula je da je spoj virusa gripe, koji je sezonski i vlada zimi, i novog koronavirusa zabrinjavajući i mogao bi povećati pritisak na zdravstvene sustave. 

"Svima preporučujemo da se cijepe protiv gripe", savjetovala je.

 

Slobodna Dalmacija


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.